Samo četiri dana nakon što su islamistički ekstremisti napali kršćansku zajednicu u pakistanskom gradu Jaranwala, preko 700 katolika okupilo se 20. kolovoza kako bi slavili misu ispred desetkovane katoličke crkve svetog Pavla, piše CNA.

Unatoč strahu da će izbiti još jedan antikršćanski nemir, stotine katolika sudjelovalo je na euharistiji nakon napada koji je uništio oko 30 crkava i 800 domova.

“Većina ljudi na misi je plakala”, rekao je jedan od vođa kršćanske zajednice katoličkoj humanitarnoj organizaciji Pomoć Crkvi u nevolji (ACN).

“Bilo je to vrlo bolno vrijeme, ali i prilika da jedni s drugima podijelimo osjećaj gubitka i tuge”, rekao je jedan kršćanin, čije ime ACN iz sigurnosnih razloga nije naveo.

Napad na kršćane počeo je nakon optužbe da je dvoje kršćana oskvrnulo Kuran, što je potaknulo ekstremiste da se krenu obračunavati s lokalnim kršćanskim stanovništvom.

Nakon što su primili upozorenje od nekih suosjećajnih muslimana, većina kršćana uspjela je napustiti svoje domove i crkve na vrijeme kako bi izbjegli masakr. Unatoč razaranju nema podataka da je itko ubijen, iako je jedan kršćanin, identificiran kao Ejaz Masih, preminuo od srčanog udara tijekom napada.

Na pojedinim videima i fotografijama može se vidjeti kako islamisti ruše križeve i pale crkve i kršćanske domove.

Jedan je svećenik, vlč. Khalid Mukhtar, rekao da je bio napadnut, ali se uspio sakriti u svojoj župnoj rezidenciji i tamo ostati nekoliko sati dok izgrednici nisu prošli. Rekao je i da je zvao policiju u pomoć, no ona nikada nije došla.

Iako je policija bila prisutna na mjestu događaja, nije uspjela obuzdati ili zaustaviti pobunu koja je zahvatila cijeli okrug u kojem žive kršćani. Prema nekim procjenama nemiri su pogodili 12 do 15 tisuća kršćana.

Prema mišljenju organizacije Christian Solidarity Worldwide (CSW) za napade je odgovorna islamistička politička stranka Tehreek-e-Labbaik poznata po nasilju. Spomenuta stranka se zalaže za uvođenje šerijatskog zakona u Pakistanu.

Osim toga, iz ACN-a su poručili da su pojedini svjedoci prijavili kako su muslimanski vjerski vođe također poticali napade pozivajući gomilu na zvučnicima džamija da “izađe i ubija kršćane” .

Lokalne su vlasti izrazile solidarnost s kršćanskom zajednicom  i osudile napadače. Prema ACN-u, lokalna je policija izvijestila o 700 uhićenja povezanih s neredima. Međutim, neizvjesno je hoće li biti poduzeti daljnji koraci kako bi izgrednici bili kažnjeni. Među uhićenima su i kršćani, Rocky Masih i Raja Masih, koji su optuženi za bogohuljenje.

Na mjesto napada došao je i privremeni premijer Pakistana Anwaar ul Haq Kakar. Kakar je kazao da je “užasnut slikama koje dolaze iz Jaranwale” te da će se “poduzeti oštre mjere protiv onih koji krše zakon i napadaju manjine”.