Skupina muslimana napala je kršćansku četvrt u pakistanskoj pokrajini Punjab, oštetivši pri tome šest crkava, zbog navodnog oskvrnuća Kurana od strane dvojice kršćana, javlja Ucanews.

Kršćansko se područje našlo pod napadom 16. kolovoza nakon što su dvojica kršćana – Raja Umar i Rocky Masih – optuženi za paljenje Kurana, rekao je James Rehmat, izvršni direktor Ekumenske komisije za ljudski razvoj (ECHD).

Rulja je s palicama, kamenjem i eksplozivom upala u tri prezbiterijanske crkve, katoličku crkvu, crkvu Vojske spasa te crkvu “Full Gospel Assembly”, kazao je Rehmat, dodajući da su prozori na crkvama razbijeni. Neki dijelovi crkava uništeni su u podmetnutim požarima. Oko 500 kršćanskih obitelji napustilo je svoje domove nakon napada, ustvrdio je.

Na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje muslimanskog klerika koji poziva vjernike na djelovanje zbog navodnog paljenja Kurana.

“U kršćanskoj koloniji oskvrnut je Kuran. Neka se pred džamijom okupe svi klerici i muslimani. Doručkuješ kod kuće? Gdje je tvoja muslimanska strast? Trebao si umrijeti. Blokiraj ceste. Svi moraju prosvjedovati u skladu sa zakonom”, naveo je klerik u videu.

Do nasilja je došlo nakon što su tri lokalna muslimana podnijela pritužbu lokalnoj policiji tvrdeći da su dvojica kršćana prekršila dva članka zakona o bogohuljenju.

“Nakon što smo dobili informaciju, zaplijenili smo stranice Kurana na kojima su crvenom olovkom ispisane bogohulne riječi. Nacrtan je i kalendar”, izjavio je policijski podinspektor Abbas Ali, koji je prihvatio žalbu.

Biskup Pakistanske Crkve, Azad Marshall, na svojem je Twitter profilu izrazio šokiranost događajima.

“Ponestaje mi riječi dok ovo pišem. Mi, biskupi, svećenici i laici, duboko smo povrijeđeni. Zgrada crkve gori dok tipkam ovu poruku. Biblije su oskvrnute, a kršćane se muči i maltretira jer su lažno optuženi za nepoštivanje časnog Kurana,” napisao je Marshal.

Dodao je kako traži pravdu i žurno policijsko postupanje kako bi se zaštitili životi i posjedi pakistanskih kršćana.

Kršćani u Pakistanu početkom godine izrazili su zabrinutost zbog pooštrenja zakona o svetogrđu, donesenog bez parlamentarne rasprave.

Sporni zakon iz osamdesetih godina, između ostaloga, predviđa smrtnu kaznu za uvredu proroka Muhameda, a prema novim pooštrenjima za uvredu člana obitelji proroka Muhameda može se dobiti do deset godina zatvora.