Prije desetak dana mala kršćanska zajednica u selu Pahariya, na sjeverozapadu Šri Lanke, pretrpjela je napad u kojoj je skupina razbojnika, predvođena lokalnim budističkim redovnikom, srušila molitveni prostor u kojem su se kršćani okupljali.

Ipak, kako javlja portal AsiaNews, to nije obeshrabrilo lokalne vjernike da se i dalje nastavljaju okupljati ispod obližnjeg drveta.

“Nikakav napad nas neće spriječiti. I dalje ćemo ljubiti Boga i moliti ispod drveta”, poručio je za ovaj katolički portal Kamal Wasantha, lokalni farmer koji vodi malu vjerničku zajednicu od 15 obitelji koja se okupljala u sada srušenom molitvenom centru Kithu Sevana.

Centar je sagrađen prije 15 godina, a petkom i nedjeljom bi dolazili svećenici iz obližnjih mjesta kako bi slavili liturgiju i vodili molitvu.

Kako kaže velečasni Ranjan Palitha, molitveni centar se još nikada nije našao pod napadom, ali je tijekom godina bilo različitih “verbalnih prijetnji”. Posljednja se odvila 1. siječnja kad su se kući vraćali iz Pahariye.

“Naš automobil je presreo budistički redovnik iz Gothamiramaya, koji je počeo koristi ružan rječnik protiv nas. Zatim je prijetio da će nas kazniti ako nastavimo slaviti liturgiju.”

Premda su ga velečasni Palitha i njegov kolega Adrian de Vissar prijavili policiji i upozorili lokalnu kršćansku zajednicu, napad se ipak dogodio i to 5. siječnja.

Kako je rekao Wasantha, ljudi su “preklinjali napadače da ne oštete mjesto molitve, ali je Gospodnja kuća srušena pred našim očima dok smo mi molili Boga da im oprosti”.

Čak 200-tinjak svjedoka imenovalo je budističkog redovnika i dvanaestoricu drugih koji su sudjelovali u napadu, ali ih je policija, nakon kraćeg zadržavanja, pustila uz jamčevinu.

Unatoč napadu, kršćani ne žele osvetu.

“Mi ih ne proklinjemo niti ćemo ih napasti radi odmazde. Sud pripada isključivo Bogu. Mi ćemo odraditi svoj dio: molitve će se nastaviti ispod drveta”, zaključio je Wasantha.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net