Polovica je stanovništva pobjegla iz okruga Bangassoua, na jugu Srednjoafričke Republike, sklanjajući se u obližnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Sukobi traju već danima – rekao je za agenciju Fides biskup Juan José Aguirre Muñoz te dodao da grad već mjesecima napadaju takozvani anti-Balaka, koji napadaju ponajviše muslimanski dio pučanstva.

Dvije tisuće muslimana primljeno je u ograđeni prostor katedrale, gdje ih štite marokanski vojnici Misije Ujedinjenih naroda u Srednjoafričkoj Republici (MINUSCA) – napomenuo je biskup Aguirre Muñoz. Ali pripadnici anti-Balaka divljaju u Bangasouu, pogađajući muslimane na sve načine, nastojeći ubiti ih, ili pak spriječiti ih u nabavci hrane, vode i drva za kuhanje. Sukobi ne prestaju i uzrokuju smrt s jedne i druge strane – kazao je biskup.

Sve je započelo u petak, 21. srpnja, kada su anti-Balaka oteli jednu mladu trudnu muslimanku – napomenuo je biskup. Kao odgovor na tu otmicu, petnaestak mladih muslimana ekstremista otelo je dva humanitarna djelatnika Caritasa, zajedno s njihovim obiteljima, ukupno 30-ak osoba. Pripadnici su spomenute Misije UN-a reagirali i oslobodili te ljude, ali su muslimanski ekstremisti opet odgovorili napavši katedralu koja je pritom teško oštećena, nastojeći ju zapaliti. Na sreću, nisu uspjeli – kazao je biskup.

Misija UN-a u Srednjoafričkoj Republici nastoji nadzirati stanje šaljući na ulice ophodnje koje pucaju u zrak radi upozorenja, ali tako stvaraju i paniku među narodom. Ima ljudi koji su umrli od infarkta, a i onih koji su slučajno ranjeni lutajućim metcima – napomenuo je biskup Aguirre Muñoz. Misija UN-a je u jednom priopćenju istaknula da čini sve kako bi uhitila skupinu mladih radikala koja je isprva napala muslimansku zajednicu.

Sukob između većinski muslimanskih Seleka i većinski kršćanskih anti-Balaka u Srednjoafričkoj Republici traje od 2013. godine. Do danas je ubijeno nekoliko tisuća vojnika i civila dok su stotine tisuća osoba napustile svoje domove. Kako javlja Associated Press, samo od svibnja ove godine ubijeno je oko 300 osoba dok ih je 100 tisuća raseljeno.

Ovdje upoznajte oca Bernarda Kinvija, svećenika koji je tijekom građanskog rata spasio 1500 muslimanskih života.

Radio Vatikan | Bitno.net