Sporazum s Kinom nije najbolji i radimo na njegovom poboljšanju, izjavio je nadbiskup Paul Richard Gallgher koji obnaša ulogu Tajnika za odnose s državama Svete Stolice, svojevrsne vatikanske verzije ministra vanjskih poslova.

U velikom intervjuu za EWTN, nadbiskup se osvrnuo na brojne vanjskopolitičke izazove Svete Stolice, komentiravši između ostalog rusku agresiju na Ukrajinu, inicijativu na razini EU da se pobačaj proglasi “ljudskim pravom” te apostolske pohode pape Franje drugim zemljama.

Jedna od vodećih tema bio je i kontroverzni sporazum Vatikana i Kine koji je inicijalno potpisan 2018. te je od tada dva puta produžen.

Iako njegovi uvjeti nikada nisu bili objavljeni, smatra se da je napravljen prema modelu sporazuma kojeg je Sveta Stolica sklopila s Vijetnamom. Njime je Vatikan dobio mogućnost odabira biskupa između nekoliko kandidata koje bi ponudila državna vlast.

Unatoč tome, od početka su snažni kritički glasovi (kako pojedinih kineskih katolika, tako i crkvenih analitičara) koji tvrde da je u pet godina imenovan mali broj biskupa te da sporazum nije uopće olakšao vjerski život kršćana u Kini koji i dalje trpe progon države.

“U kineskom slučaju morate biti svjesni da je sporazum, potpisan prije pet godina, bio plod pregovora kroz period od oko 30 godina, znači kroz tri pontifikata.”

“Većina sporazuma već je bila dogovorena i prihvaćena od strane Svete Stolice i kineskih vlasti u vrijeme pape Benedikta. Ostali su, zapravo, još samo neki detalji i dorade”, poručio je nadbiskup Gallagher, dodavši kako sam nije bio direktno uključen u pregovore.

Tajnik za odnose s državama priznao je pritom da ovo “nije najbolji mogući sporazum” jer je “druga strana” bila spremna “pristati tek na određene ustupke”.

“Kako je kardinal Parolin (Vatikanski državni tajnik, op.a.) već više puta rekao, to zbog više razloga nije bilo najbolje vrijeme za potpisati sporazum. No uvijek će biti teško; i uvijek će ga kineska strana iskoristiti kako bi snažnije pritisnula katoličke zajednice, osobito tzv. ‘podzemnu Crkvu‘. Stoga smo jednostavno odlučili ići dalje. Neki biskupi su imenovani, odvijaju se pregovori za još neke.”

“Očito je da je dogovor mogao biti bolji”, dodao je nadbiskup, istaknuvši kako već rade na njegovom poboljšanju.

“Trenutno pregovaramo oko unaprjeđenja sporazuma, a to je posao koji traje. No ostajemo posvećeni nastavku dijaloga.”

Jedan od vodećih vatikanskih diplomata poručio je kako se unatoč svemu s vremenom razvilo “snažnije razumijevanje i poštovanje među dvjema stranama”.

“Pokušavamo to maksimalizirati, ali bit će teško. Očito je da se sve radi u kontekstu kineske unutarnje politike. Stoga možemo postići tek ovoliko, i to poprilično sporo.”

“No jedna stvar koju Kinezi te Katolička Crkva i Sveta Stolica imaju zajedničkom jest da ne razmišljamo u okvirima mjeseci, pa čak ni godina. Mi razmišljamo na puno duže staze i nadamo se da će, s vremenom, odnosi Katoličke Crkve u Kini biti puno normalniji, jednostavniji i svakako puno plodonosniji”, zaključio je nadbiskup Paul Richard Gallagher.