Talijanski nadbiskup Claudio Maria Celli u nedavnom je intervjuu izjavio da će se sporazum između Svete Stolice i Kine vrlo vjerojatno obnoviti, iako je priznao da su odnosi s Kinom složeni.

“Privremeni sporazum s Kinom istječe u rujnu ove godine i moramo pronaći formulu, moramo vidjeti što učiniti”, rekao je Celli u razgovoru za talijanski televizijski kanal TGCOM24.

Celli, koji je ranije služio kao predsjednik Papinskog vijeća za komunikacije, prema pisanju Cruxa bio je glavni pregovarač u sklapanju sporazuma s Kinom.

U televizijskom je razgovoru rekao kako je odnos Vatikana prema Kini dosad bio obilježen “poštovanjem, jasnoćom, suodgovornošću i dalekovidnošću”, dodavši kako je put naprijed u odnosima s Kinom zacrtan u pismu pape Franje kineskim katolicima iz 2018. godine, koje je nastalo kratko nakon potpisivanja sporazuma.

Cellijeva izjava da sporazum uskoro istječe te da će vrlo vjerojatno biti obnovljen prva je javna informacija o sporazumu, budući da njegovi uvjeti nikada nisu objavljeni.

Iako su pojedinosti o tome kako će se birati biskupi ostale tajne, pretpostavlja se da je postupak sličan modelu kojim se Sveta Stolica koristi s Vijetnamom, u kojem Vatikan bira biskupe iz skupine kandidata koje predlaže vlada, piše Crux. Ranije se spominjalo i pravo veta od strane Vatikana na ponuđene kandidate.

Dosad su u vrijeme trajanja sporazuma zaređena samo dva nova kineska biskupa, ali kandidati za ređenje bili su odabrani prije nego što je sporazum između Kine i Svete Stolice stupio na snagu.

Nadbiskup Celli je u svom razgovoru istaknuo kako je “neosporno da postoje situacije i događaji koji zahtijevaju put koji neće biti lagan”, dodavši da unatoč tome Sveta Stolica “želi nastaviti s ovim korakom”. “Ona želi ići naprijed i doći do normalnosti u kojoj će kineska Katolička Crkva moći u potpunosti izraziti svoju vjernost evanđelju.”

“Katolička Crkva u Kini mora biti potpuno kineska, ali i potpuno katolička. Tu nema popuštanja”, rekao je Calli.

“To nije lagan put, ali smo se zaputili na putovanje poštovanja, pozornosti i uzajamnog razumijevanja kako bismo razriješili one nesuglasice koje ostaju i one situacije koje nas ostavljaju više nego zamišljenima. Zabrinutima, rekao bih”, dodao je nadbiskup zaključivši kako je put već zacrtan te da se mora “ići naprijed njime”.