Novoimenovani biskup San Sebastiána u Španjolskoj, mons. Fernando Prado Ayuso, izdao je dekret kojim se na njegovoj biskupijskoj televiziji zabranjuje emitiranje sadržaja američke medijske grupe EWTN, pozvavši se na njegovanje zajedništva s Papom.

„Na temelju ovlasti koje kao dijecezanski biskup imam u organiziraju sredstava priopćavanja u biskupiji i nastojeći pogodovati zajedništvu biskupije s Petrovim nasljednikom, ovime naređujem da ubuduće, a do daljnjeg, na biskupijskoj televiziji BETANIA neće biti emitiran sadržaj s kanala EWTN”, stoji u dekretu kojeg je Ayuso potpisao samo dva dana nakon preuzimanja službe.

Prado je u svom dekretu zatražio da se njegova odluka objavi u službenom biskupijskom glasniku te da se kopija čuva u arhivu glavnog tajnika.

EWTN je 1981. godine osnovala klarisa Majka Angelica, a danas je najveći katolički medijski konglomerat na svijetu kojeg, prema pisanju Cruxa, prati preko 380 milijuna kućanstava u 150 zemalja i teritorija diljem svijeta.

Američka se televizijska kuća proteklih godina više puta našla pod udarom kritika zbog napada na papu Franju, a i sam se Sveti Otac kritički osvrnuo na njezin rad.

Isusovački časopis „America“ izvijestio je 2021. da se Franjo tijekom leta suočio sa zaposlenicima EWTN-a i zatražio od njih da ga prestanu blatiti. Iste godine u rujnu na sastanku sa slovačkim isusovcima takav način izvještavanja odašiljača opisao je kao „djelo đavla“, rekavši: „Osobno zaslužujem napade i uvrede jer sam grešnik, ali Crkva ih ne zaslužuje. Oni su đavolsko djelo“.

Na tadašnje pitanje jednog isusovca kako se nosi s kritičarima koji sumnjičavo gledaju na njega i njegove odluke, Franjo je spomenuo „veliki katolički televizijski kanal koji bez oklijevanja stalno govori loše o Papi“, a iako nije spomenuo ime, primjedbu su mnogi protumačili kao upućenu direktno EWTN-u.

Britanski vatikanist Christopher Lamb u svojoj je knjizi „The Outsider: Pope Francis and His Battle to Reform the Church“ naveo izvore koji su rekli da je nadbiskup Christophe Pierre, apostolski nuncij Svete Stolice u SAD-u, izrazio zabrinutost direktor EWTN-a, Michaelu Warsawu, zabrinutost zbog izvještavanja o papi Franji. Warsaw je u knjizi priznao da se sastao s nuncijem Pierreom o EWTN-u, ali nije otkrio o čemu se razgovaralo.

Znakovito je i da je državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin u listopadu prošle godine, na večeri koju je organizirao EWTN upozorio okupljene novinare da prenose istinu s ljubavlju, objektivnošću i ravnotežom.

„Katolički mediji, kao što dobro znate, imaju važnu ulogu u zadaći nove evangelizacije. Zato je dobro da se osjećaju aktivnim dijelom života Crkve, prije svega živeći u duhu zajedništva s rimskim biskupom“, rekao je tom prigodom Parolin.