Tri biskupske stolice upražnjene uslijed umirovljenja i premještaja u crkvenoj pokrajini Tuam neće se više popunjavati. Tim će se biskupijama ubuduće upravljati iz susjednih biskupijskih sjedišta, priopćio je apostolski nuncij u Irskoj nadbiskup Luis Mariano Montemayor. Proces preustroja biskupija mogao bi u konačnici rezultirati time da iz šest biskupija u toj crkvenoj pokrajini nastanu tri, rekao je nuncij.

Vatikan je dan ranije priopćio da će tuamski nadbiskup, 65-godišnji Francis Duffy dodatno preuzeti i vodstvo biskupije Killala, a biskup Elphina, 70-godišnji Kevin Doran, preuzima upravljanje biskupijom Achonry.

Papa Franjo istodobno je prihvatio dobno uvjetovano umirovljenje 76-godišnjeg biskupa Killale Johna Fleminga, a biskupa Achonrysa, 52-godišnjeg Paula Dempseya, imenovao je pomoćnim biskupom u dublinskoj nadbiskupiji. Dijecezama Galway i Clonfert već od 2022. upravlja “in persona episcopi” 53-godišnji biskup Michael Duignan.

Granice 26 irskih dijeceza nepromijenjene su od 12. stoljeća. Kao i u drugim europskim zemljama, broj svećenika i vjernika koji sudjeluju na misama i u Irskoj je u padu.