Najstarija njemačka biskupija, Trierska biskupija, do 2020. će smanjiti broj svojih župa za 80%, odnosno od trenutno aktivne 172 župe ostat će ih samo 35.

Objavio je to prošli mjesec trierski biskup Stephan Ackermann, istaknuvši kako je model strukturiranja Crkve oko župnih zajednica doživio snažne i ubrzane promjene, te kako su potrebni novi modeli i snažniji sustavi umrežavanja, budući da se postojećim načinom više ne može nastaviti.

Ovim potezom Trierska biskupija slijedi primjer drugih biskupija u Njemačkoj, Austriji, Luksemburgu, Irskoj, Nizozemskoj i brojnim drugim europskim zemljama koje imaju slične planove smanjenja broja lokalnih crkava za više od 50%.

U intervjuu za Catholic News Service, glasnogovornik biskupije Judith Rupp izjavio je kako razlog restrukturiranja nije samo neučinkovitost administracije, nego i poziv na misionarsku kreativnost.

Prema Ruppovim riječima, biskupija želi snažnije uključiti različite karizme svih krštenika u crkveni život, dajući im da rade na različitim temama i zadacima.

„Pokušavamo promijeniti sliku župe radikalnije nego druge biskupije, uvodeći visoko pluralistički pastoralni okvir“, izjavio je Rupp, istaknuvši kako su u crkvenom životu i strukturama potrebne promjene.

Prema povijesnim izvorima, Trierska biskupija potječe još iz 3. stoljeća, a danas pod nju potpada oko milijun i pol katolika, što znači da bi za dvije godine pod pojedinu župu u prosjeku potpadalo oko 43.000 vjernika.

Ivo Džeba | Bitno.net