Snažan rast oboljelih od koronavirusa u Sloveniji natjerao je tamošnje biskupe na donošenje novih smjernica za svete mise i druge sakramente.

Crkvene mjere koje od danas stupaju na snagu podijeljene su u dvije kategorije: one za ‘crvene’ regije te druge, nešto popustljivije, za ‘narančaste’.

Tako je u ‘crvenima’ do daljnjega otkazano javno slavljenje misa. Vjernike se potiče da euharistiju prate preko medijskih kanala, a biskupi su onima koji ne mogu ni na koji način sudjelovati udijelili oprost od nedjeljne obveze.

Zanimljivo je da se od svećenika traži da ne prenose privatne svete mise mrežnim putem već biskupi pozivaju na praćenje postojećih prijenosa putem televizije, radija i interneta.

S druge strane, dopuštena je duhovna skrb koja uključuje mogućnost pričesti izvan mise (osobito nedjeljom, poštujući epidemiološke mjere i razmak) te sakrament ispovijedi. Svećenici tako mogu “odrediti i najaviti pojedine sate (osobito nedjeljom) kada će dijeliti svetu pričest i blagoslov vjernicima”. Broj vjernika za pričest nije ograničen, no uvjet je da se radi o zdravim osobama koje nemaju simptome respiratorne infekcije.

Crkve također trebaju ostati otvorene za osobnu molitvu, a istovremeno osobnu pobožnost može u crkvi obavljati do deset osoba.

Ispovijed je dopuštena pod uvjetom da između penitenta i svećenika postoji odgovarajuća zaštita te udaljenost od najmanje 1,5 metra. Ispovjedaonice se moraju redovito provjetravati i čistiti.

Krštenja, vjenčanja, prve pričesti, krizme i druge svečanosti odgođene su do daljnjega. Sprovodi se mogu odvijati u skladu s državnim uputama.

U ‘narančastim’ regijama dopuštena su misna slavlja s maksimalno deset prisutnih osoba, uključujući i svećenika. Sudjelovanje je dopušteno isključivo zdravim vjernicima koji nemaju simptome respiratorne infekcije, ne kašlju i nemaju temperaturu.

Također, prednost dolaska imaju osobe na čije se nakane taj dan služi euharistija, tj. oni koji su uplatili misnu nakanu.

Dodajmo kako vjernici moraju unaprijed najaviti svećeniku svoje sudjelovanje na svetoj misi te pri ulasku u crkvu ostaviti svoje brojeve telefona. Župnici i drugi svećenici telefonske brojeve trebaju čuvati 30 dana te ih na zahtjev predati nadležnim državnim institucijama.

Pričest se i dalje smije dijeliti samo na ruku, a blagoslovljena voda izostavljena je iz sakralnih prostora, kao i znak mira na svetim misama. U sakralnom prostoru treba biti postavljena i posebna kutija za milodare.

Vjenčanja i sprovodi dopušteni su u ‘narančastim’ regijama, ali izvan euharistije te uz prisutnost najviše deset osoba. Prve pričesti i krizme odgođene su do daljnjega.

Za kraj, spomenimo kako u Sloveniji trenutno ima gotovo 5000 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U srijedu i četvrtak naši su susjedi zabilježili značajan rast oboljelih, oba dana preko 700 slučajeva.