Podjela sakramenta bolesničkoga pomazanja dopuštena je samo u slučaju smrtne opasnosti i ako su svećenik i bolesnik odgovarajuće zaštićeni.

Foto: Vatican Media

Na izvanrednoj telefonskoj sjednici Slovenske biskupske konferencije 12. ožujka biskupi su usvojili pooštrene mjere slovenske Vlade u borbi protiv širenja zaraze virusa COVID-19 i po savjetu stručnjaka i željom za zaštitom zdravlja vjernika odredili izvanredne mjere koje stupaju na snagu u petak 13. ožujka i traju do opoziva, prenosi Vatican News.

Do daljenjega su otkazane sve javne mise, podjela sakramenata, pobožnosti kao što su križni putevi, župne svetkovine, druga događanja i svi susreti. Svećenici služe mise na određene nakane samo privatno, bez sudjelovanja vjernika. Također se obustavljaju koncelebracije i mise i križni putovi na otvorenom. Biskupi ordinariji do opoziva odluke slovenske katolike oslobađaju obveze nedjeljne mise i savjetuju da vjernici to nadomjeste molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Svetoga pisma i praćenjem mise u radijskom, televizijskom ili internetskom prijenosu.

Župnici na vratima crkava trebaju oglasiti da su mise do daljnjega odgođene a moguća je „osobna molitva zdravih vjernika bez simptoma akutne plućne bolesti” pod uvjetom da u crkvi ili kapeli nije više od 10 osoba međusobno udaljenih najmanje 1,5 metara. Crkve koje ostaju otvorene u tijeku epidemije moraju se dva puta dnevno dezinficirati, vjernicima moraju biti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju ruku. Ispovijed se odgađa na neodređeno vrijeme.

Crkveni pogrebi dopuštaju se uz strogo poštovanje uputa državnih ustanova, bez mise zadušnice i uz sudjelovanje samo najuže obitelji. Podjela sakramenta bolesničkoga pomazanja dopuštena je samo u slučaju smrtne opasnosti i ako su svećenik i bolesnik odgovarajuće zaštićeni. Odgađaju se i sva krštenja i ženidbe. Dušobrižnici u bolnicama ili umirovljeničkim domovima moraju poštovati propise tih ustanova protiv širenja zaraze.

Između ostaloga obustavlja se sav vjeronauk i katehetski rad i obrazovni susreti a mole se stariji u obitelji da s djecom nadoknade predviđeno gradivo. Biskupijski i župni uredi, crkveni arhivi i slično, do daljnjega su zatvoreni, a vjernici ih mogu kontaktirati samo telefonski ili elektroničkom poštom. Katolički vrtići i škole te druge obrazovne i karitativne ustanove moraju slijediti propise Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva RS.

Redovnice i redovnici u samostanima trebaju izbjegavati izlaz i kontakte s vanjskim posjetiteljima a u kapelama neka se isprazne škropionice. Slovenski biskupi također pozivaju sve vjernike, osobito starije, na preventivnu samoizolaciju i neka se posvete molitvi za zdravlje bolesnika, zdravstvenih djelatnika i što skoriji kraj epidemije.

Biskupi na kraju pozivaju sve vjernike, svećenike, redovnice i redovnike, katolike laičke pokrete da u ovom zahtjevnom trenutku epidemije mole za „zdravlje i blagoslov našega naroda”.

Svećenike i pastoralne djelatnike biskupi pozivaju da te upute objave u župnim glasilima, oglasnim pločama, mrežnim stranicama i poštovanjem tih odredbi pomognu sprečavanju širenja zaraze. Dokument su potpisali ljubljanski nadbiskup i metropolit Stanislav Zore, predsjednik Slovenske BK, mariborski nadbiskup metropolit Alojzij Cvikl, potpredsjednik Slovenske BK, koparski biskup Jurij Bizjak, biskup Murske Sobote Peter Štumpf, biskup Novog Mesta Andrej Glavan i biskupski upravitelj Celjske biskupije mons. Rok Metličar.

IKA | Bitno.net