Voditelj zajednice iz Taizéa brat Alois u obrazloženju je između ostaloga istaknuo da je Slovenija na sjecištu sjevera i juga te istoka i zapada Europe, povezuje otvorenost i tradiciju te je zemlja poznata po gostoprimstvu. Braća iz Taizéa posjećuju je još od 1960. godine.

Slovenskim kršćanima pruža se izvanredna prilika pridružiti se „hodočašću povjerenja na zemlji“ otvarajući vrata svojih domova i župa mladima iz cijele Europe od 28. prosinca 2023. do 1. siječnja 2024. istaknuo je ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore. Dodao je da će Susret biti prilika pozvati i one koji su se udaljili od Crkve u ovo doba rastućih podjela i polarizacije kako bi se uklonile prepreke međusobnoga susretanja.

U istočnonjemačkom gradu Rostocku na petodnevnom susretu okupilo se oko 5000 mladih, među njima više stotina Ukrajinaca, kako bi zajedno molili i razmatrali o vjerskim, društvenim, umjetničkim, političkim i gospodarskim temama.

U petak, 30. prosinca, u HanseMesse, biblijsku meditaciju mladima održao je bivši njemački savezni predsjednik Joachim Gauck (82), rodom Rostočanin, koji je u doba Njemačke Demokratske Republike (DDR) kao luteranski svećenik bio jedan od vodećih sudionika mirne revolucije protiv komunističkog režima, a nakon pada komunizma nekoliko je godina vodio državni ured za istraživanje dosjea komunističke tajne policije.

Mlade je pozvao na društveni angažman, primjećujući da „ni ne slutimo koliko možemo značiti drugima“. Prisjetio se koliko su mu u teškim trenucima života značili ljudi koji su stajali uz njega i pomogli mu da ne „egzistira u okovima“ i odupre se mraku.