Zastupnici u Sjevernoj Irskoj podržali su apel mlade djevojke sa sindromom Down da se ukine zakon o pobačaju koji je nametnuo britanski parlament.

S 46 glasova “za”, naspram 40 “protiv”, zastupnici su u utorak izglasali prijedlog koji glasi: “Ova skupština usvaja važnu intervenciju aktivistkinje za prava osoba s invaliditetom Heidi Crowter te odbija nametanje abortivnog zakona koji obuhvaća sve nesmrtonosne invaliditete, uključujući sindrom Down.”

Premda glasanje nema obvezujuć učinak, tj. neće promijeniti zakon u Sjevernoj Irskoj, prijedlog je značajan zbog dvije stvari. Njime se, naime, šalje signal zastupnicima koji će o potvrdi regulacija glasati u Westminsteru te se daje vjetar u leđa onima koji se zalažu da pitanje pobačaja određuje sjevernoirski parlament, javlja CNA.

Arlene Foster, prva ministrica Sjeverne Irske i predsjednica Demokratske unionističke stranke, koja je prijedlog stavila na glasanje, poručila je jučer u tweetu: “Naši zastupnici potaknut će raspravu o ovom rezultatu u Westminsteru. O ovakvim supsidijarnim pitanjima trebala bi odlučivati Skupština Sjeverne Irske.”

Podsjećamo, britanski parlament izglasao je u srpnju 2019. Zakon o Sjevernoj Irskoj, s amandmanima kojima se omogućava legalizacija pobačaja i istospolnih brakova.

Zakon je stupio na snagu 22. listopada jer se čak dvije godine Skupština Sjeverne Irske nije uspjela sastaviti zbog neslaganja između dvije najveće stranke: Demokratske unionističke stranke i Sinn Féina, irske republikanske stranke lijevog centra.

Pravne regulacije o pobačaju uvedene su, u skladu sa Zakonom o Sjevernoj Irskoj, 31. ožujka ove godine, a prema njima dopušten je pobačaj na zahtjev do 12. tjedna trudnoće. Međutim, ako trudnoća prijeti fizičkom i mentalnom zdravlju majke, onda je pobačaj moguće učiniti do 24. tjedna trudnoće, dok je pobačaj bez vremenskog ograničenja (do poroda) moguć u slučajevima jakog oštećenja ili abnormalnosti djeteta.

Prijašnji zakon dopuštao je pobačaj samo u slučaju životne ugroženosti majke te ako je postojao rizik od dugotrajne ili trajne ozbiljne štete za njeno psihičko ili fizičko zdravlje.

Ministar zdravlja Robin Swann istaknuo je kako je u sedam tjedana između 31. ožujka i 22. svibnja u Sjevernoj Irskoj napravljeno 129 pobačaja. Za usporedbu, prošle godine bilo ih je osam.

Ipak, zahvaljujući Heidi Crowter, napravljen je korak naprijed u borbi protiv nepravednog zakona. Njezinu borbu podržali su i tamošnji katolički biskupi.

„Ovaj zakon je nepravedan i nametnut bez pristanka građana Sjeverne Irske, a naša je moralna dužnost, kada god je to moguće, činiti sve što je u našim mogućnostima kako bismo spasili živote nerođene djece, koja bi se mogla pogubiti pobačajem, ali i majke od pritisaka koje bi mogle doživjeti tijekom neplanirane trudnoće”, poručili su biskupi u ponedjeljak.

Fascinantnu priču djevojke s Downovim sindromom koja je pokrenula pravnu bitku protiv pobačaja možete pročitati OVDJE.