Siro-katolički patrijarh Ignace Youssef III. Younan osudio je ponašanje Zapada „koji je spreman štititi ugrožene vrste dok su baštinici prvih kršćanskih zajednica zanemareni, napušteni i izdani”, prenosi Vatican News.

Poglavar Sirokatoličke Crkve dao je 6. srpnja izjavu za njemačku agenciju KNA za posjeta Jeruzalemu, gdje je svečano uveo u službu novoga sirokatoličkoga biskupa i patrijarhalnoga vikara Yacouba Ephrema Semaana.

Stanje u svojoj ali i u ostalim Crkvama u regiji patrijarh Younan ocjenjuje „žalosnim”. Terorizam i rat u Iraku i Siriji dramatično je smanjio broj vjernika u regiji, a najveći je izazov kako mlade potaknuti da ostanu u domovini, upozorio je patrijarh Younan.

Poziva Europu na „politički ispravan govor koji se temelji na istini” i pomoć narodima Bliskog istoka na istinsko pomirenje. Pritom ističe da bi osobito pomirenje sunita i šijita pridonijelo stabilnosti i dugotrajnom miru, a istodobno upozorava da Zapad nema pravo „izvoziti ono što naziva demokracijom” u regiju u kojoj ne postoji odvojenost religije i države.

Katoličkoj Istočnoj Crkvi prema podacima austrijske zaklade Pro Oriente pripada oko 160.000 vjernika, koji su prije posljednjega iseljeničkog vala živjeli prije svega u Siriji, Iraku i Libanonu.

Kao većina kršćana Bliskog istoka, posebice područja Sirije i Iraka, Sirijska katolička Crkva svoje korijene nalazi u I. st., u vrijeme misionarenja apostola. Burna povijest tog područja, kao i burna teološka povijest, rastavila ih je u jednom trenutku od Katoličke Crkve. Kroz stoljeća su živjeli na području kojim vladaju muslimani koji su često kretali u progone u želji da ih istrijebe. Samim time stoljećima su oni zajednica mučenika. Unatoč tome uspjeli su preživjeti i zadržati vjernost Kristu, te posebnu tradiciju kroz koju su izražavali tu vjernost. Više o njoj možete pročitati ovdje.