ODGOVOR: ZAUSTAVITI RAT

Sirijski biskup Kanađanima: Prihvaćanje izbjeglica neće pomoći Siriji

Kanađani sažalijevaju Sirijce i kršćane. Ali znaju li stvarno koji su njihovi problemi? Ne, mislim da ne znaju. Kad bi znali, potrudili bi se zaustaviti ovaj rat, spriječiti njegovo nastavljanje – rekao je nadbiskup.

Foto: Shutterstock.com, Sirijski biskup, prihvaćanje izbjeglica, Kanada

Foto: Shutterstock.com

Mons. Jean-Clément Jeanbart, melkitski katolički nadbiskup Alepa u Siriji, rekao je kako bi više volio da se Sirijcima pomaže ostati u njihovoj zemlji, umjesto da ih se prima kao izbjeglice.

Kako je prenio Catholic Herald, tijekom posjeta Montrealu nadbiskup je komentirao primanje oko 25 tisuća sirijskih izbjeglica u Kanadi tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. „Nismo sretni kad vidimo da kanadska vlada premješta izbjeglice i omogućava njihovu integraciju. To nas boli. Jako“ – kazao je, objašnjavajući kako bi radije htio da kanadska vlada učini više da omogući sirijskom stanovništvu da ostane u vlastitoj domovini.

Valja im pomoći da ostanu gdje jesu, da imaju osnovne potrepštine i uživaju mir. I da se završi s pobunjenicima, teroristima te da se obje strane usmjeri na razgovor. Da se pronađe političko rješenje – kazao je mons. Jeanbart. Nadbiskup, inače dobar poznavatelj Kanade, koju je pohodio oko 20 puta, misli kako Kanađani nisu dovoljno svjesni situacije u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sažalijevaju Sirijce i kršćane. Ali znaju li stvarno koji su njihovi problemi? Ne, mislim da ne znaju. Kad bi znali, potrudili bi se zaustaviti ovaj rat, spriječiti njegovo nastavljanje – rekao je nadbiskup. Iznio je primjer obitelji u Alepu koja je razdvojena nakon što je njihova kuća uništena bombom, a njihov trinaestogodišnji sin Fouad ubijen. „Bilo je strašno: bomba koju su pobunjenici namjerno usmjerili na kršćansku četvrt, na naseljeni dio. Sve je razorila, uništila nebrojene kuće.“

Roditelji ubijenog Fouada bili su teško ozlijeđeni te su se borili za vlastiti život na intenzivnoj njezi. Nisu mogli prisustvovati pogrebu svojega sina, koji je vodio mons. Jeanbart. Jedini neozlijeđeni član te obitelji bila je Foudaova sestra. Kad sam ju posjetio, da bih vidio kako joj mogu pomoći – rekao je nadbiskup – zagrlila me i rekla: Gospodine, molite da moji roditelji prežive. Upitao sam ju: Ali što mogu učiniti za tebe? Ona je odgovorila: Molite.

To je samo jedna tragična priča od mnogih u Siriji – napomenuo je katolički melkitski nadbiskup. Podsjetio je da je Alep grad star 8000 godina i da je svijetu pružio civilizaciju. Donedavno je taj najveći sirijski grad bio pogon državnog gospodarstva, zapošljavajući milijun i 200 tisuća radnika te udomljavajući 150 tisuća sveučilišnih studenata. Međutim, više od polovice stanovništva napustilo je grad u posljednjih pet godina – napomenuo je mons. Jeanbart.

Premda je nadbiskup bio u Montrealu krajem travnja, okršaji u Alepu ne jenjavaju, a otada je još više običnih građana izgubilo život. Na društvenim mrežama su isplivale nove fotografije smrti i razaranja. Suočen s tim stanjem, mons. Jeanbart je objasnio kako pokušava ostati pozitivan: „Molim i molitva mi dopunjava hrabrost i vjeru“ – kazao je, dodajući: Obnovit ćemo našu zemlju. Želimo ostati i graditi, svjedočiti Kristovu ljubav i mogućnost suživota, kao ljudi koji vjeruju u Boga i međusobno se poštuju.

Radio Vatikan | Bitno.net


Objavljeno: 3. svibnja 2016.

Možda vam se svidi