Katolički teolog Scott Hahn na svojem je Facebook profilu podijelio radosnu vijest da će njegov sin Jeremiah danas, 21. svibnja, biti zaređen za svećenika.

Vezano za taj događaj Hahn je napisao kako će Jeremiah u tom trenutku „biti promijenjen do dna svoga bića“ te pozvao sve prijatelje i druge vjernike da mole za njegovog sina koji će postati „drugi Krist“.

Evo što je još Hahn napisao:

„Psalam 105. poziva nas da se sjetimo ‘čudesa koja učini Gospodin’. Zato biblijska religija uvijek zahtijeva liturgiju. Zato je Božji narod uvijek imao lekcionar.

Obično se trebamo potruditi kako bismo se prisjetili, zato što smo previše skloni zaboraviti čudesa – iako desetljećima pamtimo sitnice vezane za poteškoće i nezadovoljstva. Ali ponekad prisjećanje nije potrebno zato što se nalazimo usred čuda, i samo promatramo kako ga Bog čini.

Čudo je u samom ovom trenutku. Bio sam prisutan – i milošću Božjom aktivni sukreator – Jeremiahovog začeća. Držao sam ga kada se rodio. Tješio sam ga kad su mu rasli zubi. Pratio sam ga kroz adolescenciju.

Ipak, ništa čemu sam svjedočio u njegovom životu ne može se usporediti s čudom koje će Bog učiniti 21. svibnja u sakramentu svetog reda.

Kao katehizirani katolik i teolog, znam što to znači. Bit će promijenjen do dna svojeg bića. Bit će suobličen Kristu na poseban način kako bi mogao govoriti božanske riječi božanskom snagom, opraštajući grijehe i čineći Isusa stvarno prisutnim. Bit će drugi Krist, poprimajući samu Kristovu osobu.

Kao teolog, znam ovo iz svjedočenja Biblije. Svećenstvo Isusa Krista, podijeljeno sa svećenstvom njegove Crkve, očito je u Starom i Novom zavjetu. Predznačeno je u Starom, a ispunjeno u Novom. Znam to zbog briljantnih studija učenjaka iz svojeg područja od Andréa Feuilleta i Thomasa Lanea do Cartera Griffina i Johna Bergsma. Čak sam i sam napisao knjigu o svećenstvu.

Molim vas molite za Jeremiaha. Molite prije svega za njegovu vjernost. Ali molite također da mogne, poput Isusa u svojoj službi, i poput Boga u činu stvaranja, sve “činiti dobro” (Mk 7,37). Jer ne samo da će raditi za Boga, radit će Božje djelo, Božjim rukama. Na kraju svakog dana, neka mogne pogledati unazad i vidjeti dobra (štoviše čudesa) koja je Bog učinio kroz blagoslovljene ruke čovjeka iz istočnog Ohija.

Izuzetno sam cijenio ljepotu svetog reda. Kroz skandale i izdaje, moja ljubav se samo povećala.

Ali ovaj mjesec proživljavam nešto posve novo. Svjedočim Božjem čudu u sadašnjem trenutku, iznutra.

Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi. I unaprijed vam zahvaljujem na tom daru.“

Psalm 105 calls us to “remember the marvels the Lord has done.” This is why biblical religion always requires liturgy….

Objavljuje Scott HahnČetvrtak, 20. svibnja 2021.