Vrhovni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, usprotivio se nacrtu zakona o zabrani djelovanja Moskovske patrijaršije u Ukrajini, rekavši da ta mjera nije samo problematična u smislu vjerskih sloboda, već bi pretvorila pristaše Rusije u mučenike, piše Crux.

U razgovoru za ukrajinsku novinsku agenciju Pravda, Ševčuk je upitan o nacrtu zakona koji je podnesen ukrajinskom parlamentu o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, rekavši: “Propitkujem to. Ne želim našim zakonodavcima davati recepte”.

Razlog tome je, kaže Ševčuk, što je Ukrajinska grkokatolička crkva i sama bila formalno zabranjena pod sovjetskom komunističkom vlašću.

“Preživjeli smo u podzemlju. Štoviše, sama činjenica da smo bili mučenička Crkva koja nije surađivala sa sovjetskim vlastima spasila je naš moralni autoritet”, istaknuo je Ševčuk dodajući da zabrana neke Crkve “ne znači kraj njezina postojanja”.

Crkva, rekao je Ševčuk, “nije samo vjerska struktura, nije neka organizacija koja ima povelju, vođu, vjersko središte. Crkva su ljudi, koji imaju i ustavna prava. Sve dok u Ukrajini postoje oni koji su orijentirani prema Moskovskoj patrijaršiji, ta Crkva će postojati – čak i kada bi to, prema državnom zakonu, bilo ilegalno”.

Zabrana Crkve na državnoj razini priuštila bi joj auru mučeništva i omogućila moskovskim lojalistima stvarni odlazak u tihu opoziciju s tezom o vlastitoj autentičnosti, smatra Ševčuk.

“Ako želite produžiti utjecaj Moskovske patrijaršije u Ukrajini, zabranite je”, rekao je Ševčuk nedavno jednom ukrajinskom zakonodavcu.

U isto vrijeme, država ima pravo i odgovornost osigurati vlastitu nacionalnu sigurnost – tvrdi Ševčuk – te, ako postoje “izdajnici”, bez obzira na njihovu vjeru, koji predstavljaju stvarnu prijetnju u doba izvanrednog stanja, “njih je potrebno identificirati te, poštujući zakone, poduzeti sljedeće korake”.

“Ne treba vas progoniti zbog pripadnosti nekoj crkvenoj strukturi, to ne. Ali za zločine protiv naše zemlje, ovdje smo svi jednaki”, rekao je Ševčuk.

Predložio je da se pitanje zabrane Moskovske patrijaršije postavi “na drugačiji način” koji jasno daje do znanja da ta mjera “zapravo nije ograničavanje nečije vjerske slobode”.

Ševčuk predlaže da se pitanje zabrane Moskovske patrijaršije postavi “na drugačiji način” koji jasno daje do znanja da ta mjera “zapravo nije ograničavanje nečije vjerske slobode”. Poanta je, dodao je, da Rusija, “koja nas danas ubija, ne može koristiti nijednu Crkvu za svoje geopolitičke svrhe”.

U ožujku 2022. godine u ukrajinskom je parlamentu podnesen nacrt zakona kojim se zabranjuje Moskovska patrijaršija, uključujući i Ukrajinsku pravoslavnu ckrvu Moskovske patrijaršije.

Nacrt zakona predviđa da sva imovina koja pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi i pridruženim vjerskim organizacijama bude popisana i nacionalizirana u roku od 48 sati od ratifikacije zakona. U nekim dijelovima Ukrajine, dio tih mjera već je proveden odlukom lokalnih vlasti.

Prošlog tjedna, u ukrajinskom parlamentu podnesen je prijedlog zakona kojim se zabranjuje Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije u slučaju da vlasti utvrde kako je dotična Crkva u dosluhu s Rusijom.