Blažena sestra Dulce, jako poznata u Brazilu po djelima milosrđa koja je činila najpotrebnijima, spavala je na jednoj drvenoj stolici 30 godina.

Činila je pokoru u zahvalu Bogu zbog oporavka sestre Dulcinhe, koja je 1955. godine iznijela visokorizičnu trudnoću. Redovnica je održavala svoje obećanje tijekom 30 godina s poteškoćama, s obzirom na to da je imala plućni emfizem (proširenje pluća). 1985. godine liječnici su je pokušali uvjeriti da prekine pokoru, međutim to nije bilo lako, jer je sestra Dulce zahtijevala da nastavi činiti žrtvu.

Poznata kao Dobri anđeo Bahije, redovnica je spavala najviše 4 sata u noći. Isticala je kako bi voljela da nema potrebu za odmorom, jer bi onda imala više vremena za pomaganje siromašnima.

Sestra Dulce započela je svoj život posvećen milosrdnim djelima s 13 godina, kada je vidjela jednu baraku u Salvadoru, te je posvetila ostalih skoro 78 godina svog života ”ljubavi i služenju”, što je bilo i geslo njezina djelovanja na dobrobit najpotrebnijih.

irma dulce 2

“Ljubav i služenje” bilo je geslo njezina djelovanja na dobrobit najpotrebnijih, Foto: www.diocesedeuruacu.com

S ovom namjerom, 1950. godine osnovala je pučku kuhinju kako bi nahranila najsiromašnije, za čije je uzdržavanje sestra Dulce svirala harmoniku i pjevala na ulicama Salvadora kako bi prikupila nešto novca.

Duh solidarnosti potekao je iz njezine obitelji, budući da su joj djed i otac bili članovi čovjekoljubivih ustanova, a osim što je pomagala, htjela je i evangelizirati. 1929. upoznala je Sestre misionarke Bezgrešnog začeća Majke Božje i pokušala je potajno ući u zajednicu, međutim mlađi brat ju je prijavio ocu, koji je želio da ona bude nastavnica. Buduća redovnica studirala je kako bi izvršila volju oca, no nakon što je završila studij, s 20 godina, uspijeva uvjeriti oca da je njezin poziv nešto drugo te ulazi u zajednicu.

Mlada Maria Rita de Souza Brito Lopes Pontes uzima ime ”sestra Dulce” – u čast majci, koja je umrla kad je ona imala samo 8 godina.

Sestra Dulce proglašena je blaženom 22. svibnja 2011. godine u Salvadoru za vrijeme pontifikata Benedikta XVI.

”Ljubav nadvladava sve prepreke, sve žrtve. Koliko god mi možemo učiniti, sve je to malo prema onome što Bog može učiniti za nas.” (sestra Dulce)

sestra dulce1

Soba sestre Dulce u kojoj je provela više od 30 godina spavajući na dvenom stolcu nalazi se u brazilskom gradu Salvadoru u pokrajini Bahiji, Foto: Flickr.com

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: Monika Zovko | Bitno.net