26. srpnja prije šest godina u Francuskoj je ubijen svećenik Jacques Hamel. Usred misnog slavlja usmrtila su ga dvojica pripadnika ISIL-a, koje je policija ubila pri izlasku iz crkve. Otac Hamel odmah je nakon svoje smrti stekao reputaciju suvremenog mučenika.

Prema svjedočanstvu očevica, kako prenosi CNA, 85-godišnji svećenik napadačima je, prije nego što su mu prerezali grlo, dvaput poručio: “Odstupi, Sotono!”

Sud u Parizu u ožujku 2022. osudio je četiri osobe zbog ubojstva oca Hamela.

Premda četvorica osuđenih nisu izravno sudjelovala u napadu, optuženi su za suradnju s teroristima i poticanje na nasilje.

Na suđenju su bila prisutna trojica optuženika kojima su dodijeljene kazne između 8 i 13 godina zatvora. Četvrti osuđenik, kojem je suđeno u odsutstvu, dobio je doživotnu kaznu, a radi se o osobi koja je regrutirala buduće teroriste za Islamsku državu.

Nadbiskup Rouena Dominique Lebrun tada je pozdravio presudu, poručivši kako je “pravda zadovoljena”.

“Suđenje nam pomaže u tugovanju, iako je ono teško. Jer otac Jaques Hamel življi je nego ikad”, rekao je nadbiskup u utorak.

“Jacques je pao kao žrtva ludila ljudi”, poručio je Lebrun u crkvi Saint-Étienne-du-Rouvray.

Papa Franjo već je ukinuo petogodišnje razdoblje čekanja kako bi otvorio kauzu za Hamelovu beatifikaciju, referirajući se na njega 2016. godine kao na “dio lanca mučenika”.

Osoba za koju se utvrdi da je umrla mučeničkom smrću automatski biva proglašena blaženom, bez za to inače potrebnog potvrđenog čuda po zagovoru.