U prvih šest mjeseci nakon što je američki Vrhovni sud srušio ustavnu zaštitu pobačaja, njihov broj pao je za više od 6%, pokazuju rezultati istraživanja proabortivnog Društva za obiteljsko planiranje (eng. Society of Family Planning).

U izvješću, objavljenom u utorak, uspoređen je prosječan broj pobačaja tijekom travnja i svibnja 2022., tj. u mjesecima koji su prethodili presudi, sa šestomjesečnim razdobljem nakon njenog donošenja 24. lipnja.

Konkretno, prosječan broj pobačaja za travanj i svibanj iznosio je 82 270, da bi u šestomjesečnom razdoblju nakon presude (koja je donesena 24. lipnja) on za cijelo područje SAD-a prosječno iznosio 77 073.

Iz društva su brojke od srpnja do prosinca usporedili s onima iz travnja i došli do zaključka kako je mjesečno zabilježeno 5377 manje pobačaja, što je smanjenje za ukupno 32 260 u polugodišnjem razdoblju.

Podsjećamo, presudom u slučaju Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization Vrhovni sud SAD-a srušio je gotovo 50-godišnju ustavnu zaštitu pobačaja donesenu u slučaju Roe v. Wade 1973. Time je pitanje regulacije vraćeno na razinu saveznih država što su neke od njih iskoristile kako bi ograničile ili u gotovo u potpunosti zabranile pobačaj.

Upravo one bilježe i najveći pad broja abortusa. U izvješću se tako kao rekorderi navode Teksas (15 540 manje pobačaja), zatim Georgia (10 930), Tennessee (6560) i Ohio (4920).

S druge strane, države u kojima je pobačaj legalan zabilježile su blagi rast. Najveći porast pritom se dogodio na Floridi (7190 više pobačaja), Illinoisu (6840), Sjevernoj Karolini (4730) i Coloradu (2580).

Izvješće Društva za obiteljsko planiranje, organizirano pod nazivom #WeCount, može se smatrati relevantnim jer su podaci prikupljeni od čak 83% legalnih vršitelja pobačaja u SAD-u, uključujući i telemedicinu, tj. pružanje usluge pobačaja na daljinu putem kontakta s pacijentom i propisivanje abortivnih pilula. U rezultate, zbog nedostataka podataka, nisu ubrojeni ilegalni pobačaji ili oni izvršeni izvan okrilja zdravstvenog sustava.

Dodajmo kako se u izvješću navodi da smanjenje broja pobačaja ostavlja još snažniji utisak ako se uzme u obzir da je njime prekinut višegodišnji trend porasta, započet još 2017. Dok je, npr., prosjek pobačaja tijekom 2020. bio 77 521 mjesečno, on je u travnju 2022. iznosio 82 450.