Prije nekoliko mjeseci islamistički teroristi, pripadnici ISIL-a, sravnili su sa zemljom samostan sv. Eliana, samo da bi nedavno iz ruševina ‘uskrsli’ ostaci tj. relikvije istoimenog sveca, kao nova nada za ovaj netom oslobođen kraj.

Srušeni Samostan sv. Eliana

Foto: screenshot

Sv. Eliana (Julijana) ubio je vlastiti otac krajem 3. stoljeća nakon što se odbio odreći svoje kršćanske vjere. Na mjestu njegove smrti, u Al-Qaryatainu blizu Homsa, podignut je samostan u 5. stoljeću u kojem su položili njegove kosti, gdje je Bog po njegovim relikvijama nastavio djelo koje je sam sv. Elian započeo tijekom svog života.

Samostan su posjećivale tisuće i tisuće hodočasnika svake godine kako bi se pomolili na grobu njihova dalekog pretka, proseći ozdravljenje, sreću, materijalno bogatstvo ili jednostavno želeći dublji odnos s Bogom. Međutim, djela milosti koja su se događala u tom samostanu zasmetala su Sotoni koji je sv. Eliana odlučio uništiti jednom zauvijek.

U kolovozu prošle godine, snage ISIL-a koje su grad Al-Qaryatain zaposjele nekoliko mjeseci ranije, bagerima su srušile drevni samostan, htijući zatrijeti svaki spomen ovog važnog sirijskog sveca, kao i zadnji trag sirijskog kršćanstva na tom području. Pritom su zatočili više od 200 kršćana, a s njima i priora spomenutog samostana Jacquesa Murada koji je u zarobljeništvu proveo 5 mjeseci, prije nego je uspio pobjeći svojim otmičarima.

Nakon što je službena sirijska vojska, uz pomoć ruskog zrakoplovstva, u nedjelju ušla u Al-Qaryatain, svi užasi islamističke vladavine izašli su na vidjelo. Osim što su mnogi kršćani, kojih je na tom području živjelo nekoliko tisuća, protjerani, mnogi su mučeni, oteti ili su morali plaćati poseban “nevjernički porez” ISIL-u.

Novinarka engleske TV postaje Channel 4, Lindsey Hilsum, bila je među prvima koji su mogli vidjeti razmjer uništenja kršćanske zajednice koja je tu obitavala gotovo dvije tisuće godina. Tom prilikom uslikala je i polomljen sarkofag na mjestu srušenog samostana sv. Eliana iz kojeg su izvirile kosti za koje se kasnije ustanovilo da predstavljaju relikvije samog sveca.

Međutim, kosti sv. Eliana nisu ostale napuštene u ruševinama, već ih je skupio i spremio na sigurno upravo oteti prior samostana Jacques Murad. Tom prilikom otac Murad izjavio je kako “činjenica da relikvije Mar Eliana nisu izgubljene” predstavlja veliki znak za njega: “To znači da on nije htio ostaviti samostan i svetu zemlju.”

O. Murad zaključio je riječima kako sv. Elian “želi ostati u srcima svojih sljedbenika” poručivši tamošnjim kršćanima, kao i onima koji su izbjegli da “nije važno što je samostan uništen, niti je važno što je grobnica uništena”.

“Najvažnije je da nosite Mar Elian u svojim srcima, kamo god da idete”, rekao je o. Murad.

Tino Krvavica | Bitno.net