Salvadorsko pravosuđe je izdalo nalog za uhićenje bivšeg pripadnika policijskih snaga koji je osumnjičen da je 1980. godine naredio ubojstvo nadbiskupa Oscara Romera, kojega je Katolička Crkva nedavno proglasila svetim. Uhićen je bivši vojnik Alvaro Rafael Saravia, koji danas ima 78 godina, i godinama se smatrao glavnim osumnjičenikom, donosi Reuters.

Međutim, njegov slučaj je odbačen 1933. godine, nakon što je u Salvadoru usvojen zakon o amnestiji za sve koji su sudjelovali u krvavom građanskom ratu. U razdoblju vojne diktature, koja je trajala od 1980. do 1992. godine, poginulo je 75 tisuća ljudi.

Sveti Oscar Romero je ubijen dok je služio misu u bolničkoj kapelici. Romero je ubijen 1980. u vrijeme žestokih političkih previranja u El Salvadoru koja su bila obilježena represijom i nasiljem vladajućih režima nad oporbom, intelektualcima, narodom kao i katoličkim dužnosnicima koji su se svemu tome suprotstavili.

U vrijeme njegova ubojstva na vlasti u El Salvadoru je bila Revolucionarna vlada (Junta Revolucionaria de Gobierno – JRG) koja je na vlast došla nekoliko mjeseci ranije vojnim udarom i svrgnula diktatorski režim Carlosa Humberta Romera. JRG je ubrzo nakon dolaska na vlast također počela provoditi nasilje i represiju nad političkim neistomišljenicima, ali i običnim siromašnim narodom, što je izazvalo reakciju nadbiskupa Romera.

Do sada nitko nije odgovarao za ubojstvo nadbiskupa Romera. Slučaj je ponovno otvoren 2017. godine nakon što je promijenjen kontroverzni zakon o amnestiji. Sudac Rigoberto Chicas je izjavio kako postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Saravije za sudjelovanje u ubojstvu katoličkog nadbiskupa. Također je policiji i Interpolu naredio da za njim pokrenu potragu jer nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Papa Franjo je Oscara Romera, “nadbiskupa siromašnih”, proglasio mučenikom koji je ubijen zbog mržnje prema vjeri, a 14. listopada ga je u Rimu proglasio svetim.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net