Collage

Papa Franjo odborio je u utorak dekret o mučeništvu salvadorskog biskupa Oscara Romera, te poljskih franjevaca Zbigniewa Strzałkowskog i o. Michała Tomaszeka, kao i talijanskog svećenika  Alessandra Dordija i time otvorio put prema njihovom proglašenju blaženicima.

Papa je ovo učinio na sastanku s prefektom Kongregacije za kauze svetaca, kardinalom Angelom Amatom.

Podsjetimo, naš portal prvi je u Hrvatskoj pisao o tome kako je kanonizacijski proces za biskupa San Salvadora Oscara Romera, nakon nekolio godina zastoja ponovno pokrenut (tekst pročitajte OVDJE). Romero je ubijen 1980. u vrijeme žestokih političkih previranja u El Salvadoru koja su bila obilježena represijom i nasiljem vladajućih režima nad oporbom, intelektualcima, narodom kao i katoličkim dužnosnicima koji su se svemu tome suprotstavili. U vrijeme njegova ubojstva na vlasti u El Salvadoru je bila Revolucionarna vlada (Junta Revolucionaria de Gobierno – JRG) koja je na vlast došla nekoliko mjeseci ranije vojnim udarom i svrgnula diktatorski režim Carlosa Humberta Romera. JRG je ubrzo nakon dolaska na vlast također počela provoditi nasilje i represiju nad političkim neistomišljenicima, ali i običnim siromašnim narodom, što je izazvalo reakciju nadbiskupa Romera. Ubijen je za vrijeme mise, a iza njega ubojstva vjerojatno stoji desničarski političar i bivši vojni časnik Roberto D’Aubuisson i njegovi “odredi smrti” kojima je zapovijedao.

Poljske franjevce  Strzałkowskog i Tomaszeka ubili su u u kolovozu 1991. u Peruu pripadnici komunističke gerilske organizacije “Put sjaja”, koji su nekoliko tjedana kasnije ubili i talijanskog svećenika Dordija.

Betifkacijski proces za nadbiskupa Romera započeo je 1993., a za poljske franjevce i talijanskog svećenika 1996. U svim slučajevima trebalo je utvrditi kako su oni ubijeni iz “mržnje prema vjeri”. Što se tiče Romera, sve pape od Ivana Pavla II. do Franje govorile su o njemu kao o “Božjem čovjeku”, ali je zastoj u beatifikacijskom procesdu nastao nakon što su neki krugovi, kako je svojedobno rekao papa Benedikt XVI., željeli od njega napraviti “političku figuru”.

Za peruanske mučenike trebalo je također utvrditi jesu li ubijeni kao mučenici ili je njihova smrt bila posljedicom oružanih sukoba koji su trajali u toj zemlji u to vrijeme. Maositi iz “Puta sjaja” na početku građanskog rata nisu dirali misionare, ali nakon što su oni progovorili o društvenoj pravdi i borbi protiv svakog političkog nasilja, postali su “nepodobni” za komuniste!

Romero, Strzałkowski, Tomaszek i Dordi sada će automatski biti proglašeni blaženicima.

Na susretu u utorak Papa je odobrio dekret o herojskim krepostima sluge božjeg Giovannija Bacilea, talijanskog svećenika.

Goran Andrijanić | Bitno.net