Salezijanski svećenik Tom Uzhunnalil, kojega su 2016. godine oteli teroristi u Jemenu, izjavio je kako je 18 mjeseci zatočeništva preživio zahvaljujući molitvi, prenosi CNA. „Molitva je najbolji dar od Boga kojim možemo sve ostvariti. Ja sam se tijekom zatočeništva predao Božjoj volji i molio se za svoje oslobođenje, ali i za milost kako bih mogao ostvariti Njegov plan za moj život“, izjavio je otac Uzhunnalil.

Otac Tom Uzhunnalil je otet u ožujku 2016. godine kada su teroristi upali u dom umirovljenika Misionarki ljubavi. Pritom su ubili 16 osoba, od čega četiri redovnice, nekoliko korisnika i zaposlenika doma. U rujnu 2017. godine, nakon što je oslobođen, svećenik se susreo s papom Franjom koji mu je u trenutku radosti poljubio ruku.

Kasnije je posvjedočio kako je u zatočeništvu svakodnevno po sjećanju recitirao euharistiju, premda nije imao kruha i vina, te se molio za Papu, ubijene časne sestre, svoju obitelj, one koji su se molili za njega, ali i za svoje otmičare. Tijekom zatočeništva je promijenio tri lokacije i nikada nije doznao identitet svojih otmičara. U njegovu oslobađanju surađivali su Sveta Stolica i država Oman.

Tijekom zatočeništva objavljena su dva videa u kojem svećenik apelira za pomoć. Početkom svibnja 2017. godine pojavio se drugi video, koji je snimljen sredinom travnja, u kojem vidno mršaviji svećenik s gustom bradom moli pripadnike Crkve i indijskih vlasti da pojačaju napore kako bi ga oslobodili iz ruku otmičara za koje kaže kako ga “tretiraju dobro koliko god mogu”. “Moje zdravstveno stanje ubrzano se pogoršava i potrebna mi je što brža liječnička pomoć”, rekao je otac Tom na engleskom jeziku. Na slobodu je izašao 12. rujna 2017.

U razgovoru za ACI Prensu otac Uzhunnalil se prisjetio ružnog iskustva u Jemenu. „Crkve u Jemenu su često bile meta napada, ali neposredno prije moje otmice situacija se donekle stabilizirala“, kaže. Ujutro 4. ožujka 2016. godine, dok se molio u kapeli Misionarki ljubavi, začuo je pucnjeve. U sljedećem trenutku teroristi su ubili četiri časne sestre. „U zatočeništvu sam se molio za ubijene sestre i teroriste koji su ih ubili“, kaže.

Teroristi su ga nakon toga natjerali da izađe iz kapelice i upitali ga je li musliman. Svećenik im je odgovorio kako nije, on je kršćanin. Utrpali su ga u prtljažnik automobila. „Ubrzo su ponovno otvorili prtljažnik i u njega ubacili metalni predmet koji je bio omotan u nekakvu odjeću. Znao sam kako je to tabernakul iz kapelice“, svjedoči svećenik.

Kaže kako za vrijeme zatočeništva nije trpio fizičku, nego psihičku torturu, zbog čega se stalno molio za ustrajnost. „Svakoga dana sam molio Anđeo Gospodnji, tri ili četiri krunice, zatim Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za svaku ubijenu sestru i Krunicu Božjem milosrđu“, kaže. Molio se za svoje otmičare i zahvaljivao za sjeme dobra koje se možda kriju u njihovim srcima. „Hvala Bogu što nakon svega nemam ranu u srcu ili osjećam mržnju prema njima“, svjedoči.

Salezijanac je uvjeren kako ga je Gospodin u svakom trenutku štitio. Svjestan je kako su ga otmičari mogli odmah ubiti, pogotovo kada je izjavio da je kršćanin, ali su ga ipak ostavili na životu. „Evo me i dalje među živima kako bih posvjedočio da je Bog živ. Gospodin čuje i odgovara na naše molitve. Ja sam se posvjedočio u snagu molitve“, završava. Otac Uzhunnalil je također pozvao sve progonjene kršćane da ostanu postojani u molitvi i vjeri u Gospodina. Svećenik trenutno živi u Indiji i spreman je vratiti se u Jemen, koji je još uvijek u ratu, ali samo „ako je to Božja volja“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net