U Sjedinjenim Američkim Državama nacionalna tema postao je slučaj iz jedne škole u Michiganu, javlja Usa Today. Pravni centar „Thomas More“ podigao je u srijedu tužbu u ime Sandre Glowacki, katolkinje, koja je optužila školu Howell Public School District (Howell, Michigan) i učitelja Johnsona McDowella za kršenje ustavnih prava njezinog sina Daniela Glowackija.

U tužbi stoji da je McDowell izbacio dječaka s nastave ekonomije 20. listopada 2010., kad se u školi obilježava Spirit Day (u Americi dan sjećanja na LGBT žrtve nasilja na poticaj GLAAD-a – Udruge homoseksualaca i lezbijki protiv sramoćenja) i nosi ljubičasta boja. McDowell je cijeli taj dan nosio ljubičastu majicu te je na svojim predavanjima zagovarao homoseksualnost. Tijekom 6. školskog sata naložio je jednoj učenici da skine kopču sa zastavom Konfederacije jer ju je smatrao uvredljivom. Na pitanje Daniela Glowackog zašto je dopušteno isticati zastavu s duginim bojama, koja je znak gay pridea, McDowell ga je pitao podržava li homoseksualce. Glowacki je odgovorio da mu njegova katolička vjera to ne dopušta, na što ga je McDowell udaljio s nastave zajedno s još jednim učenikom koji je dijelio Glowackijevo mišljenje.

Nakon tužbe, škola je na jedan dan suspendirala McDowella, inače predsjednika Udruge učitelja u Howellu, i oduzela mu dnevnicu jer je prekršio politiku škole, ali je opozvala tu kaznu nakon McDowellove pritužbe.

Robert Muise, odvjetnik koji radi u Pravnom centru „Thomas More“, optužio je školu i McDowella, uz podršku mjesnih, državnih i nacionalnih obrazovnih udruga, za pokušaj nametanja uvjerenja učenicima da je homoseksualnost normalna i da je svatko tko se s time ne slaže netolerantan i da mrzi homoseksualce. Dodao je da je zapravo njegov klijent žrtva nasilja. Stoga je zatražio od američkog okružnog suca Patricka Duggana da proglasi da su optuženici prekršili Glowackijevo ustavno pravo da zabrani školi i McDowellu da zagovaraju homoseksualnost ne priznajući pritom vjerska uvjerenja i da plate odštetu njegovim klijentima.

Bitno.net