Ruski mitropolit Hilarion, pročelnik odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne Crkve, izjavio je kako se ne slaže s onima koji smatraju da će Katolička i Pravoslavna Crkva s vremenom nadići svoje razlike.

Kako javlja stranica Pravmir, mitropolit je tijekom gostovanja na televizijskoj postaji “Rossiya-24” izjavio: “Bez obzira na činjenicu da naša vjera ima slične temelje i gotovo identično Vjerovanje, katolici imaju drugačiji nauk o Duhu Svetom. Drugo, tijekom gotovo tisućljetne povijesti odvojenog postojanja akumulirale su se mnoge kontradikcije i neslaganja.”

Hilarion je tako odgovorio na izjavu carigradskog patrijarha Bartolomeja koji je, susrevši se u Istanbulu s generalnim vikarom Rima, nadbiskupom Angelom De Donatisom, poručio kako je “put prema jedinstvu naši svetih Crkvi nezaustavljiv jer ga želi Bog”.

Mitropolit je također izjavio kako je jedan od problema i pitanje Unijata (grkokatolika), ali i da Ruska pravoslavna Crkva neke katoličke svece smatra hereticima i progoniteljima pravoslavlja.

“Katolici razgovaraju o mogućoj kanonizaciji kardinala Stepinca. On je bio hrvatski kardinal, a Katolička Crkva tretira ga kao sveca. No, Srpska pravoslavna Crkva tvrdi kako je kardinal direktno sudjelovao u genocidu nad Srbima u Drugom svjetskom ratu”, zaključio je Hilarion.

Tino Krvavica | Bitno.net