Katolička Crkva u Rusiji i Ruska pravoslavna Crkva pokrenule su zajednički projekt obnavljanja crkvi i samostana uništenih ratom u Siriji, objavljeno je.

Mons. Igor Kovalevsky, glavni tajnik Ruske biskupske konferencije, izjavio je za Catholic News Service kako je ovaj projekt “prvi konkretan plod” nedavnog susreta pape Franje i ruskog patrijarha Kirila u Havani. Kovalevsky je u razgovoru za američku agenciju napomenuo i kako inicijativa nema nikakav politički predznak i kako nije riječ o nečemu što treba protumačiti kao potporu snagama sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Kako je pojasnio tajnik, u ovom trenutku još je prerano govoriti o točnom iznosu sredstava s kojim projekt raspolaže, kao i točnom početku prvih radova na obnovi. Ono što se zna jest da se u obnovu definitivno kreće, te da će u prikupljanju sredstava sudjelovati sve Crkve u Rusiji.

Osim samih sakralnih prostora, obnavljat će se i župni uredi, a jedan dio sredstava bit će usmjeren i prema pomoći djeci u Homsu. Inače, ekumensko izaslanstvo ruskih Crkvi posjetilo je početkom mjeseca Libanon i Siriju, kada su susreli lokalne kršćanske vođe, izbjeglički kamp u libanonskoj dolini Bekaa, te Damask.

“Jako je važno što je razgovore Pape i patrijarha promatrao cijeli svijet, te su njihovi apeli za pomoć kršćanskim zajednicama u Siriji naišli na plodno tlo. Mi kao vjerske zajednice trebamo biti usmjereni na ublaživanje humanitarne katastrofe koja se događa i izbjeći uvlačenje u politiku”, poručio je mons. Kovalevsky.

Od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. ubijeno je više od 250.000 ljudi, a skoro 20 milijuna njih morali su napustiti svoje domove. Procjenjuje se kako je u sukobima uništeno nekoliko stotina crkvi, a veliki broj njih uništili su teroristi iz ISIL-a.

Goran Andrijanić | Bitno.net