Voditelj zajednice Jehovinih svjedoka u Tomsku, Sergej Klimov, osuđen je na šest godina radnog logora u Sibiru pod optužbom da je “organizirao aktivnosti ekstremističkih udruga”. Sergej i njegova supruga Julia uhićeni su prošlog srpnja zbog okupljanja grupe ljudi koja je na ulici pjevala, molila i čitala Bibliju, donosi Asia News. Članove zajednice Jehovinih svjedoka nadzirali su pripadnici FSB-a, odnosno bivšeg KGB-a, koji su također pretražili njihove kuće.

Julia Klimova, koja je puštena bez optužbi, izjavila je da su joj agenti prijetili i prestrašili je. Tijekom 12-satnog ispitivanja su joj neprestano ponavljali da “mora shvatiti kako je uključena u politiku”. Istovremeno su joj prijetili da će “ako ne progovori, završiti iza rešetaka”. Julia je podsjetila kako “nikome ne bi smjelo biti zabranjeno pjevati i moliti se”, odnosno raditi ono zbog čega je njezin suprug završio u koncentracijskom logoru.

Aktivist za ljudska prava Aleksej Minjaylo, inače pravoslavne vjeroispovijesti, koji je već bio sudionik prosvjeda u Moskvi, u utorak je održao individualni skup podrške Jehovinim svjedocima ispred ulaza u katedralu Krista Spasitelja u Moskvi.

Minjaylo na svom Facebook profilu piše kako bi “pravi pravoslavci trebali biti protiv vjerskog progona jer svaki čovjek ima pravo sam odlučiti u što želi vjerovati”. Na plakatu koji je držao u rukama ispred crkve je bilo napisano: “Pravoslavni, branimo zajedno Jehovine svjedoke jer ne tako davno i mi smo bili zatvoreni zbog vjere.”

Podsjetimo, Vrhovni sud je odlukom od 20. travnja 2017. godine Jehovine svjedoke proglasio “ekstremističkom skupinom”, zaplijenio njihovu imovinu i zaprijetio novčanim i zatvorskim kaznama svakome tko sudjeluje u aktivnostima tog religijskog pokreta. Također je zabranjena njihova verzija Biblije.

Katolička Crkva u Rusiji je tada kritizirala odluku tamošnjeg Vrhovnog suda po kojoj su Jehovini svjedoci zabranjeni u toj državi i upozorila kako ona može uzrokovati i nove restrikcije protiv katolika. “Naša Crkva ne priznaje Jehovine svjedoke kao kršćane i nije u dijalogu s njima, ali ovdje je potrebno razdvojiti teološka od striktno pravnih pitanja”, rekao je mons. Igor Kovalevski, glavni tajnik Ruske biskupske konferencije.

Više o Jehovinim svjedocima možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net