“Naša Crkva ne priznaje Jehovine svjedoke kao kršćane i nije u dijalogu s njima, ali ovdje je potrebno razdvojiti teološka od striktno pravnih pitanja”, rekao je mons. Igor Kovalevski, glavni tajnik Ruske biskupske konferencije, što je prenio The Catholic Herald.

Kovalevski je upozorio kako je situacija u Rusiji po pitanju vjerskih sloboda iznimno kompleksna.

“Među nama katolicima postoji bojazan kako ćemo i mi uskoro biti podvrgnuti, ako ne progonima, a onda novim potezima diskriminacije i ograničenja naših vjerskih sloboda”, rekao je svećenik, dodajući ipak kako u ovom trenutku nema naznaka da će Katolička Crkva doživjeti istu sudbinu.

Podsjetimo – Vrhovni je sud odlukom od 20. travnja Jehovine svjedoke proglasio “ekstremističkom skupinom”, zaplijenio njihovu imovinu i zaprijetio novčanim i zatvorskim kaznama svakome tko sudjeluje u aktivnostima tog religijskog pokreta.

Mons. Kovalevski je sada rekao kako mu je nejasno na koji način su Jehovini svjedoci “ekstremisti”.

“Zakon mora biti primijenjen jednako prema svima. Vlasti nam duguju jasno pojašnjenje koje su to aktivnosti te skupine koje su ‘ekstremističke'”, rekao je.

“Jehovini svjedoci imaju isto pravo braniti svoje dostojanstvo i religiju kao i drugi građani. Iako obrana ljudskih prava nije naša zadaća, Crkva brani pravo svakog čovjeka na slobodu savjesti”, zaključio je glavni tajnik Ruske biskupske konferencije.

Više o Jehovinim svjedocima možete pročitati OVDJE.

Bitno.net