Nigerijska vojska je od 2013. godine provodila tajni i masivni program prisilnog pobačaja, tvrdi Reuters. Novinari agencije došli su do saznanja da je tijekom proteklog desetljeća u sklopu ovoga programa najmanje deset tisuća žena i djevojčica prekinulo trudnoću.

Mnoge od njih bile su žrtve otmice i silovanja od strane ekstremističkih militanata, kao što su pripadnici Islamske države i Boko Harama. Nigerijska vojska na pobačaj je prisiljavala žene koje su bile trudne od nekoliko tjedana do 8 mjeseci. Neke od njih su imale samo 12 godina.

Reuters je u sklopu istraživanja razgovarao sa čak 33 žene i djevojke koje su izjavile da su bile prisiljene na pobačaj dok su se nalazile u pritvorima nigerijske vojske. Jedna žena je rekla kako je svojevoljno pristala na pobačaj.

Vojnici, koji su bili uključeni u vojni program prisilnog pobačaja, izjavili su za Reuters da su žene prisiljavali na pobačaj jer su vjerovali kako su nerođena djeca “predodređena” da budu pobunjenici poput njihovih očeva. Vlada je, naime, zahtijevala da se „pobunjenički vojnici unište prije nego budu rođeni.”

Bintu Ibrahim, koja je bila prisiljena na pobačaj, za Reuters je potvrdila kako su joj vojnici davali injekcije bez njezinog pristanka. Kada je shvatila da su je prisilili na pobačaj, vojnici joj su zaprijetili smrću ukoliko se bude bunila. “Da su me ostavili sa bebom, ja bih je željela roditi”, rekla je Ibrahim.

Nigerijska vojska je negirala postojanje ovog programa i nazvala izvještavanje Reutersa „dijelom stranih napora da se potkopa borba zemlje protiv pobunjenika“.