Prošle je godine u Engleskoj i Walesu obavljeno više od 200 000 pobačaja, što je povećanje od 4% u odnosu na godinu ranije te ujedno najviši ikada zabilježen broj.

Prema podacima koje je prošle srijede objavilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, na pobačaj se odlučilo 200 608 Britanki te nešto manje od 5 000 osoba koje nemaju britansko državljanstvo.

Broj pobačaja postepeno raste od 2010. godine, posebice među ženama starijim od 29 godina koje imaju obitelj. Više od polovice pobačaja prošle godine izvedeni su nad ženama koje su već rodile.

Međutim, broj pobačaja među maloljetnicama u proteklih 10 godina se značajno smanjio. U odnosu na 2008. godinu, broj tinejdžerki koje su obavile pobačaj manji je za više od 50%.

Prema mišljenju voditeljice vanjskih poslova Britanske savjetodavne službe za trudnoću,  Clare Murphy, objašnjenje ovakvih brojki leži u tome što su “dostupne kontracepcijske usluge često usredotočene na potrebe mlađih žena, a žene iznad 25 godina su posebice isključene iz programa pružanja besplatnog pristupa hitnoj kontracepciji u ljekarnama”

“Ipak, moguće je i da tijekom duljeg razdoblja parovi donose različite odluke o veličini obitelji i broja djece koju si mogu priuštiti i za kojeg se osjećaju sposobni brinuti”, dodaje Murphy.

Clare McCarthy, glasnogovornica neprofitne pro-life organizacije Right to Life (Pravo na život), nazvala je novoobjavljene statistike pobačaja “nacionalnom tragedijom”, te ustvrdila kako će se situacija vjerojatno dodatno pogoršati.

“Svaki od tih pobačaj predstavlja neuspjeh našeg društva da zaštiti živote djece u utrobi i neuspjeh da se pruži puna podrška ženama s neplaniranim trudnoćama”, rekla je.

“Prijedlozi od strane pobornika pobačaja za ukidanjem pravnih ograničenja vezanih za pobačaj i uvođenje prava na pobačaj do rođenja vrlo bi vjerojatno dodatno pogoršalo ove brojke”, zaključuje McCarthy.

Ivo Džeba | Bitno.net