Irski dominikanac fra Kevin O’Reilly pozvao je Vatikan da zaustavi najavljeni potez irskih Sestara milosrdnica koje trebaju ustupiti državi parcelu za gradnju bolnice u kojoj će se raditi abortus, izvijestilo je nekoliko medija.

O’Reilly, inače moralni teolog te profesor na Sveučilištu Angelicum u Rimu, izjavio je u razgovoru za The Irish Catholic kako Vatikan ima obvezu to učiniti te kako najavljeni potez po kojemu će spomenuta kongregacija ustupiti zemljište za gradnju Nacionalne bolnice za porodništvo u Dublinu jest „neprihvatljiv“.

„U Irskoj danas postoji iznimno permisivan sustav legalizacije abortusa, zbog 36. amandmana Ustava… Zapanjujuće je kako nitko od onih koji su omogućili ovaj proces nije mogao predvidjeti njegove moralne posljedice“, rekao je dominikanac i dodao:

„Možemo se samo nadati da će odgovorni u Vatikanu djelovati u skladu s neprekidnim naukom Crkve i ispravnim promišljanjem te zabraniti ovaj neprihvatljivi čin.“

Irske Sestre milosrdnice već dulje vrijeme najavljuju ovaj potez ustupanja zemljišta za izgradnju projekta vrijednog čak 335 milijuna eura. Ono što se dogodilo u međuvremenu jest da je Irska u svibnju 2018. donijela tragičnu odluku o legalizaciji abortusa nakon što je o tome raspisan referendum. Sada u Irskoj žena može napraviti abortus na zahtjev do 12. tjedna trudnoće ili još kasnije u „posebnim uvjetima“.

Vladini dužnosnici već su najavili kako će u novoj bolnici biti rađeni svi „medicinski zahvati“ u koje oni ubrajaju i abortus.

Prema kanonskom zakonu, katolički redovi moraju tražiti posebno dopuštenje od Vatikana za svaku prodaju ili ustupanje imovine čija vrijednost prelazi 3,5 milijuna eura. To je slučaj, prema svemu sudeći, u ovoj situaciji.

Poglavarice kongregacije, upitane za reakciju na izjave moralnog teologa, rekle su kako su svoje odluke donijele u dogovoru s nadbiskupom Dublina Diarmuidom Martinom koji je odobrio njihov potez i preporučio nadležnim vatikanskim kongregacijama da učine isto.

Iz irske vlade su također poručili kako smatraju da će transfer zemljišta biti odrađen kako je i planirano.

Goran Andrijanić | Bitno.net