Već 27 godina sestre iz Kongregacije klanjateljica službenica Presvetog sakramenta i milosrđa iz Kolumbije pomažu ženama iz Venezuele koje su se našle u mreži trgovine ljudima.

U tom su razdoblju sestre sudjelovale u spašavanju oko 4000 žena pomažući im steći potrebno obrazovanje kako bi mogle napustiti prostituciju.

Sestre su smještene u pograničnom gradu Cúcuti preko kojeg se događa većina graničnih prelazaka između Venezuele i Kolumbije zbog čega je taj grad ključno mjesto za borbu protiv trgovine ljudima.

Brojne djevojke i žene zbog velike ekonomske krize bježe iz Venezuele u Kolumbiju te upravo u Cúcuti postaju metama trgovaca ljudi koji ih iskorištavaju radi zarade.

Na web stranici sestara klanjateljica, jedna od redovnica objasnila je njihovu ulogu u pomaganju ovim nesretnim ženama. “Riječ je o ublažavanju boli, slušanju i govorenju da postoji Bog koji ih ljubi i koji se objavljuje u klanjateljicama jer smo mi osnovane radi njih”, kazala je sestra Soledad.

Kao dio nastojanja da ih maknu s ceste, sestre ženama osiguravaju mogućnost zanatskog obrazovanja poput šivanja ili izrade nakita kako bi mogle steći vlastiti izvor primanja.

Nakon što prođu obuku žene dobivaju hranu i proizvode za osobnu higijenu, a majke i potrepštine za djecu.

María Inés Herrero, jedna od djevojaka koju su sestre pomogle osloboditi iz mreže trgovine ljudima, posvjedočila je o svojem iskustvu.

“Godine 2009. prevarili su me da ću dobiti posao, a umjesto toga odveli su mene i druge djevojke u prostituciju. Dolazak u Kolumbiju je težak jer nemate obitelj, nema posla, a s vremenom žena završi radeći stvari za koje ne misli da će ih raditi”, objasnila je.

Danas Herrero pomaže sestrama izvući druge djevojke i žene iz pakla prostitucije prenoseći im poruku slobode. Osim toga, rad, duhovni život i formacija koju je primila od sestara pomogli su joj popraviti odnos s vlastitom djecom. Govoreći o promjeni koje sestre donos mladim djevojkama Herrero kaže:

“Promjena se događa jer počnu učiti, napredovati u drugim stvarima, osamostaliti se i ne ovisiti o drugima. Sestre pozivaju sve žene koje prolaze kroz teške situacije da dođu u dom, jer su njihova vrata svima otvorena.”

Kongregaciju Klanjateljica službenica Presvetog sakramenta i milosrđa osnovala je španjolska redovnica sveta María Micaela Desmaissières. Već se u ranoj mladosti posvetila dobrotvornom radu, brizi za bolesnike i siromahe, a godine 1845. u Madridu osniva dom za posrnule djevojke i ugrožene žene. Kao velika štovateljica euharistije spomenutu kongregaciju je osnovala 1856. godine i posvetila ju promicanju euharistijskih pobožnosti i služenju bližnjima.