Talijanska redovnica, sestra Maria Elena Berini, prošli je tjedan dobila nagradu američkog Državnog tajništva koja se dodjeljuje ženama koje su se istaknule u svojoj hrabrosti.

Prema riječima glasnogovornice Državnog tajništva, Heather Nauert, sestri Mariji Eleni nagrada je dodijeljena zbog njezine borbe protiv mržnje, nepravde i ratnih strahota, u kojoj je pružila pomoć ljudima koji su bili prognani iz svojih domova.

Nagrađena sestra je 74-godišnja katolička redovnica iz Italije u službi Sestara ljubavi sv. Jeanne Anthide Thouret. Novicijatu je pristupila sa sedamnaest godina, a s dvadeset osam godina odlučila se posvetiti službi u Africi, nakon čega je poslana u Čad kako bi podučavala u ruralnim krajevima, koja su bila pod prijetnjom nasilja i rata.

Godine 2007. prebačena je u katoličku misiju u Bocarangi, u Srednjoafričkoj Republici, gdje je počela svoj rad s prognanicima koji su bježali od ratnih sukoba. Unatoč svojoj dobi, još uvijek je na toj službi pomaganja najpotrebitijima.

Berini je dobila nagradu zajedno s još devet drugih žena iz cijeloga svijeta, uključujući: Royu Sadat iz Afganistana, Auru Elenu Farfan iz Guatemale, dr. Julissu Villanueva iz Hondurasa, Aliyah Khalaf Saleh iz Iraka, Aiman Umarovu iz Kazahstana, dr. Feridu Rushiti iz Kosova, L’Maloumu Said iz Mauritanije, Godelivu Mukasarasi iz Ruande i Sirikan Charoensiri iz Thajlanda.

Prva dama SAD-a, Melania Trump, obratila se dobitnicama rekavši im kako „njihov primjer definira što je hrabrost“, te kako su „pokazale nevjerojatnu hrabrost i vodstvo u zagovaranju za mir, pravednost, ljudska prava, kvalitetu i osnaživanje žena“.

„Hrabrost izdvaja one koji vjeruju u viši poziv i one koji djeluju na temelju njega. Potrebna je hrabrost kako bi se ne samo vidjelo zlo, nego i ustrajalo u dobru. Hrabrost je ono što razdvaja junake od ostalih“, naglasila je Melania Trump.

Ivo Džeba | Bitno.net