Katedrala u Cape Townu (Južnoafrička Republika) bila je meta pljačke prošle subote, prilikom čega je oskvrnuto svetohranište, prenosi CNA.

“S velikom tugom i zabrinutošću javljam potvrdu vijesti koja kruži društvenim mrežama da je katedrala vandalizirana”, napisao je pomoćni biskup Cape Towna Sylvester David u poruci objavljenoj u nedjelju.

David je izvijestio kako je iz katedrale ukradeno nekoliko posvećenih predmeta uključujući “ciborij, kustodiju (posudicu u kojoj se čuva posvećena hostija za pokaznicu), četiri srebrna svijećnjaka, pozlaćeni kalež i dvije pozlaćene plitice”. Novac iz škrabice u crkvi također je ukraden.

Više od materijalne štete, biskupa je pogodila činjenica da je ukradena i hostija.

“Posvećene hostije iz ciborija ostavljene su u tabernakulu, ali hostija koja je bila u kustodiji je odnesena”, napisao je Davis, dodavši kako se dogodilo oskvrnuće.

Zbog počinjenog razbojstva i oskvrnuća, biskup je rekao kako će trebati “učiniti reparaciju”, te da će svakoj župi u nadbiskupiji biti poslana posebna molitva na tu nakanu.

“Tražimo sve vjernike u nadbiskupiji da se ujedine sa župljanima katedrale i da sudjeluju u molitvi koja će biti poslana našim župnicima da je podijele. Važno je da se čitava lokalna Crkva uključi, budući da je katedrala majka drugih crkava”, napisao je uz primjedbu kako “ove molitve ne zamjenjuju druge svakodnevne molitve, nego ih nadopunjuju”.

Svoje je obraćanje biskup David iskoristio da pozove vjernike da prema svojim mogućnostima uplate donaciju kako bi nadbiskupija mogla nabaviti hranu za siromašne, te zahvalio svima na “iskazima vjere” u vrijeme pandemije.

Ivo Džeba | Bitno.net