Ravnatelj jedne engleske osnovne škole zabranio je djeci da razmjenjuju božićne čestitke jer, kako kaže, štetno utječu na okoliš.

Prema izvještaju Fox Newsa, ravnatelj škole Belton Lane u Lincolnshiru, Jonathan Mason, poslao je roditeljima djece pismo u kojem je izvijestio da će ovogodišnji Božić u školi proći bez čestitki.

Mason je pismo započeo (mogli bismo reći očekivano) tako što je naveo da su ga na potez potaknula upravo djeca koja su bila zabrinuta zbog utjecaja božićnih čestitki na okoliš. Čini se da ravnatelju nije bilo logično da toj (stvarnoj ili izmišljenoj) djeci jednostavno kaže da onda ne šalju čestitke, nego da zabrani slanje i djeci koja su zabrinuta oko toga da jedni drugima uljepšaju Božić.

“Širom svijeta šaljemo jedni drugima toliko božićnih čestitki da kad bismo stavili jednu pokraj druge okružile bi svijet 500 puta. Izrada božićnih čestitki doprinosi sve većoj emisiji ugljičnog dioksida”, napisao je Mason.

Kako bi škola bila ekološki prihvatljiva, umjesto slanja pojedinačnih čestitki ravnatelj se dosjetio da iznese drugačiji prijedlog: “Potičemo vas da sačuvate novac i okoliš time što nećete slati čestitke svoj djeci u razredu pojedinačno, nego, umjesto toga, jednu razglednicu cijelom razredu. Učitelji bi zatim mogao pokazati tu čestitku u razredu kako bi je svi mogli vidjeti.”

Očekivano, roditelji nisu reagirali oduševljeno na ovu nametnutu zabranu, te su neki od njih ravnatelja počeli nazivati Grinčom.

“Zašto djeci oduzimati radost Božića? Uostalom, zašto se sve te čestitke ne bi jednostavno reciklirale? Ja kupujem mnogo božićnih čestitki u dobrotvorne svrhe”, komentirao je jedan od roditelja, dodavši kako je “sjajno vidjeti djecu kako izlaze iz škole sa svojim čestitkama i s osmijehom na licu”.

“To je božićna tradicija koju su imali dugo vremena i sada im se oduzima. Znam da moramo štititi okoliš, ali to je nekoliko božićnih čestitki godišnje. Činjenica da ste nas o odluci izvijestili na komadu papira čini se kao kontradikcija”, zaključio je roditelj koji je izrazio mišljenje i brojnih drugih.

Ivo Džeba | Bitno.net