„Danas, 25. ožujka 2022. godine, Ukrajina vodi 30. dan ovog strašnog rata. Već 30. dan Rusi napadaju i ubijaju naše ljude. Ruska agresija oduzima živote, uništava naše gradove i sela. Svake noći ruski projektili, bombe padaju na glave miroljubivih Ukrajinaca…

Ali, Ukrajina se bori! Svojom borbom i nepokolebljivošću postavljamo mnoga pitanja… Postoji li danas nešto za što bi čovjek trebao dati život? Postoji li objektivna istina koja može biti smisao naših života? Postoji li objektivno, nepobitno zlo protiv kojeg se treba boriti?

U modernoj kulturi, koja se naziva kulturom post-istine, miješaju se dobro i zlo. Ljudi ne razumiju razliku između onoga što daje život i onoga što ubija. Ponekad se čini da volja zlog diktatora traži objektivnu istinu, a milijunski narod koji se zalaže za istinu može biti osuđeni na smrt.

Ukrajinska borba, ruska vojna agresija na Ukrajinu i ratni zločini ruskih okupatora otvaraju svijetu duboka moralna pitanja koja govore da se zlo nikada ne može smatrati dobrim. Sa zlom nikada ne možete napraviti kompromis, a ravnodušnost prema ovom pitanju, prema potrebi razlikovanja dobra od zla – ubija. I vidimo to u našoj domovini.

Stoga rat u Ukrajini ima duhovnu dimenziju. Veliko je najnovije suprotstavljanje dobra – Božja istina, i zla – đavla i njegovih anđela…

Danas će cijeli svijet skrenuti pažnju na Ukrajinu i Rusiju. Zajedno sa Svetim Ocem posvetit ćemo ih Bezgrješnom Srcu Marijinu. To će se dogoditi u cijelom svijetu. Svaki biskup Sveopće Crkve izvršit će taj čin.

Što to znači? To znači da nikada nije moguće postići dogovor, surađivati ​​sa zlom koje sada izlazi iz Rusije. I zato moramo moliti za njezino obraćenje, za iskorjenjivanje tog zla, da ono, kako je rekla Fatimska Djevica, ne uništi druge države, ne postane uzrok još jednog svjetskog rata. Kao kršćani, dužni smo moliti za svoje neprijatelje.

Ukrajinu ćemo posvetiti Bezgrješnom Srcu Marijinu, jer nam je očajnički potrebna pobjeda dobra. Onaj koji je iskonskoj zmiji skršio glavu rekavši “da” Bogu, danas je s nama. Neka u ovoj duhovnoj borbi pobijedi zaštita Blažene Djevice Marije i svi svijetli anđeli pod vodstvom arkanđela Mihaela. Ukrajina, posvećena Bezgrješnom Srcu Marijinu, već pobjeđuje i podnosi ovu borbu.

Molite za nas. Molite za djecu Ukrajine. Molite za gradove i sela koja danas umiru u ime slobode. Oni pokazuju da postoji Istina koja oslobađa, i da heroji koji daju svoje živote za Nju ne umiru, nego prelaze iz smrti u život“, pozvao je poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve.