Nakon što su posljednji redovnici napustili opatiju Achel, pivo koje se proizvodi u opatijskoj pivovari više ne nosi trapističku oznaku, piše CNA.

Početkom siječnja u svijetu je bilo 14 autentičnih trapističkih marki piva. Osam trapističkih pivovara nalazi se u Austriji, Velikoj Britaniji, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i SAD-u. Preostale pivovare nalaze se u Belgiji: Westmalle, Westvleteren, Orval, Rochefort, Chimay i – danas zatvoreni – Achel.

Prije 1998. godine, pivovare bez poveznice s vjerskim redom proizvodile su pivo s trapističkim imenom, zbog čega je osnovana Međunarodna trapistička udruga kao organizacija čiji je cilj očuvati ime samostanskih piva.

Da bi se pivo moglo zvati trapističkim, udruga zahtijeva da mjesto njegovo proizvodnje bude u sklopu samostana, pod redovničkom upravom.

Opatija Achel utemeljena je kao samostan 1846. godine, a opatijom je postala 1871. Raspuštena je 2021., a zadnji preostali redovnici premješteni su u opatiju Westmalle.

Pivo iz Achela već se neko vrijeme proizvodilo pod nadzorom redovnika iz opatije Westmalle, čiji opat je izjavio: “Pivo se još uvijek radi pod našim nadzorom, pa ga slobodno i dalje oslovljavajte trapističkim. Ali više ne smijemo upotrebljavati trapistički logo, jer u Achelu više ne postoji živa trapistička zajednica”.

“Samo pivo i dalje će imati isti okus, a način proizvodnje neće se promijeniti”, dodao je. “Naprotiv – upravo ulažemo u novu, veću pivovaru. U uporabi će biti na proljeće”.