Radna skupina Parlamenta Ujedinjene Kraljevine za religijske slobode i slobodu vjeroispovijesti objavila je 15. lipnja izvješće „Nigeria: Unfolding Genocide?“ (Nigerija: razotkrivanje genocida?).

U izvješću se izražava zabrinutost zbog oružanog nasilja nad zemljoradničkim kršćanskim zajednicama u središnjoj Nigeriji, koje u militarističku skupinu Boko Haram provode dobro naoružani Fulani, često nazivani i stočarima, militantima ili milicijom.

Prema izvješću radne skupine „nasilje je odnijelo tisuće života i raselilo još više od 100 tisuća civila. Uzrokovalo je neizrecivo ljudsko i ekonomsko uništenje te povećalo postojeće etničko-religijske napetosti“. Izvješće nabraja niz činitelja koji uzrokuju nasilje uključujući nadmetanje za resurse, širenje ekstremističke ideologije i kriminala, neodgovarajući odgovor vlade, pritjecanje oružja u Nigeriju i dezinformiranje.

izvješću se također navodi kako se ne može zanijekati da nasilje nije utemeljeno samo na etničkoj nego i na vjerskoj osnovi „jer su pastiri većinom etnički fulanski muslimani, a zemljoradnici većinom kršćani“.

“Nama na Zapadu teško je ponekad i zamisliti ovakvu vrstu patnje, stoga je važno da uzmemo u obzir priče preživjelih. Primjerice, opisujući napad na selo Ngar, preživjela svjedokinja Margaret je rekla: ‘[Moja sestra] je silovana, a zglobovi su joj odsječeni prije nego što su je prostrijelili kroz srce. Uzeli su mog brata, njegovu ženu i svih šestero njihove djece, zavezali ih i zaklali kao životinje'”, stoji u uvodnom izvješća kojeg potpisuje član britanskog parlamenta Jim Shannon.

U svjedočanstvu druge žrtve stoji: “Vidjela sam tijelo svoga šogora na tlu, isjeckano na komade mačetom… Naš dom je uništen. Bolnica je spaljena. Pokušali su zapaliti krov crkve, tako što su nas nagomilali na stolice, poput krijesa.”

Nigerija se trenutno nalazi na 12. mjestu ljestvice organizacije Open Doors, koja bilježi slučajeve napada na kršćane diljem svijeta. Situacija u Nigeriji lošija je od one u zemljama poznatima po kršenju vjerskih sloboda poput Saudijske Arabije i Iraka.