Tisuće hodočasnika svake godine prehodaju Put sv. Jakova, popularni Camino, a unatoč pandemiji koronavirusa to će biti moguće i ovog ljeta.

Naime, od srijede 1. srpnja, vrata je otvorila katedrala sv. Jakova u Santiagu de Composteli, konačno odredište hodočasničkog puta.

Kako javlja CNA, jučer se, nakon tromjesečne stanke zbog koronavirusa, otvorio i hodočasnički centar te javni hosteli uz španjolsku hodočasničku rutu.

Na misama istovremeno smije biti prisutno do 75 ljudi, kako bi se poštivale mjere socijalne distance i sigurnosti. Grob sv. Jakova apostola također je otvoren hodočasnicima i to svakog dana od 9 do 19 sati. Zabranjeno je, pak, tradicionalno grljenje kipa sv. Jakova.

Podsjetimo, već više od tisuću godina kršćani iz različitih dijelova svijeta hodočaste Putom sv. Jakova u čast ovog velikog sveca. Posljednjih godina pridružuje im se i velik broj nevjernika i pripadnika drugih vjera. Do katedrale u Santiagu de Composteli, mjestu koje se nalazi na krajnjem istoku Španjolske, vodi više ruta iz Francuske, Španjolske i Portugala, a da bi hodočasnik dobio službenu potvrdu o prijeđenom putu, treba prohodati najmanje 100 kilometara.

*Pročitajte više: Reportaža o Caminu: Kako sam na hodočašću u Santiago de Compostelu prigrlila svoju ovisnost o Bogu