“Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” (Iv 15, 13)

Doista, nema veće ljubavi od davanja svog života za druge. Osim što je to poručio riječima, Isus je pokazao i djelima, davši život za naše spasenje.

No, Isus tu nije stao. Svoje je učenike pozvao da ga nasljeduju do kraja, da i sami budu sjeme koje pavši na zemlju umre (figurativno i doslovno) kako bi dalo obilat rod.

Kendrick Castillo, 18-godišnji student, nastradao je u pucnjavi u američkoj srednjoj školi u Highlands Ranchu, upravo tako što je htio spasiti tuđe živote.

U oružanom napadu na školu u Coloradu, koji se odigrao u utorak, dvojica napadača ranila su osmero učenika i ubili jednog. Bio je to upravo Kendrick koji je s dvojicom vršnjaka napao jednog od napadača, pokušavajući ga spriječiti u njegovom krvavom pohodu. Dok su se hrvali s njim napadač je pucao iz pištolja, ubivši Kendricka, ali je na kraju ipak bio svladan.

Bivši profesori, kolege, obitelj i prijatelji, sjećaju se Kendricka kao dečka koji uvijek bio spreman braniti i pomagati slabije.

Sara Haynes, njegova nekadašnja profesorica u katoličkoj osnovnoj školi Notre Dame, izjavila je kako ni nju ni kolege iz osnovne škole s kojima je razgovarala nije iznenadio Kendrickov postupak.

“Svaki put kad vidim novog klinca kako plače od šoka pitam ga: ‘Ali, je li te to iznenadilo?’, i svi kažu: ‘Ne, nije me uopće iznenadilo. Samo sam ljut jer nisam htio da to učini, ali naravno da je to učinio'”, izjavila je Haynes za Catholic News Agency.

Iz CNA-a kontaktirali su i dječakova oca koji je slično poručio: “Želio bih da je pobjegao i sakrio se, ali to nije bio njegov karakter. On je uvijek štitio druge i pomagao im.”

Kendricka mnogi opisuju kao veselog, šaljivog momka, koji je uvijek bio pristojan i ljubazan. Oni koji ga poznaju kažu kako ga u školi nitko nije zafrkavao jer je jednostavno bio predrag.

“Djeca ponekad znaju biti gruba jedna prema drugima, ali prema njemu nisu bila. Niste mogli biti zločesti prema njemu”, istaknula je sestra Loretta Gerk koja mu je također predavala u katoličkoj školi.

“Ako je neko manje dijete plakalo, on bi mu prišao i razgovarao s njim. Uvijek je primjećivao takve stvari”, dodala je.

Ni nju nije iznenadila činjenica da je Kendrick nastradao pokušavajući spriječiti napadača.

No, sestra Gerk tvrdi kako je često pomagao i u crkvi i katoličkim događanjima koje su organizirali Kolumbovi vitezovi.

Cece Bedard ga je tako i upoznala, s obzirom na to da je i njezin otac, kao i Kendrickov, bio član Kolumbovih vitezova.

U razgovoru za CNA istaknula je kako je iznimno volio svoju katoličku vjeru te da je bio “živući svetac”.

“Živio je život heroja, pomažući drugima do točke da više nisam sigurna je li ikad učinio nešto za sebe.”

Bedard je istaknula i kako je uvijek svećenički način života smatrao “prekrasnim”, iako se, prema njezinim riječima, nije mogao zamisliti u toj ulozi.

Đakon Chuck Parker upoznao je našeg junaka pak u župi Naše Gospe, gdje je Kendrick služio kao ministrant.

Parker tvrdi kako je razmišljao o rečenici iz Ivanova evanđelja gdje piše da nema veće ljubavi nego svoj život pružiti za drugoga i kako je upravo “to bio Kendrick”.

Sara Haynes koja mu je predavala vjeronauk ističe njegovu glad za vjerom te kako je u školskim predstavama uvijek htio glumiti Isusa.

I sama majka dvojice dječaka tvrdi kako želi da i njezini sinovi kad odrastu budu kao on.

Zbog načina kako je umro, Haynes vjeruje kako je Kendrick “otišao ravno u raj”.

“Uopće ne sumnjam u to.”

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net