Glavno tajništvo Slovenske biskupske konferencije (SSK) ubuduće će voditi žena. Don Boscova sestra Marija (Mojca) Šimenc nasljeđuje dosadašnjeg generalnog tajnika o. Tadeja Strehovca. Ona je prva žena na ovoj službi u Sloveniji, izvještava Vatican News.

Petogodišnji mandat nove glavne tajnice počinje 17. travnja, priopćeno je iz Biskupske konferencije u Ljubljani. Šimenc je trenutačno poglavarica provincije Don Boscovih sestara (Kćeri Marije Pomoćnice) za Sloveniju i Hrvatsku. Nakon studija na Sveučilištu u Ljubljani, krajem 1990-ih, je radila u tajništvu Apostolske nuncijature u Sloveniji. Kasnije je, između ostaloga, predavala na katehetsko-pastoralnim tečajevima u Ljubljani te bila članica upravnih tijela Slovenske redovničke konferencije (KORUS). Sestra Marija Šimenc je 2018. doktorirala na Papinskom salezijanskom sveučilištu u Rimu.

Angažman redovnica i laikinja

Buduća glavna tajnica Slovenske biskupske konferencije ima bogato iskustvo vođenja u Crkvi i svojoj redovničkoj zajednici, kazao je slovenskim medijima predsjednik Biskupske konferencije Andrej Saje. Također tečno govori talijanski, što je važno za međunarodnu crkvenu suradnju. Općenito, uključivanje redovnica i laikinja u Biskupsku konferenciju „u duhu je sinodalnog procesa koji se odvija u cijelom svijetu“, rekao je novomeški biskup.

„Biskupi su poslušali Papu“

„Papa Franjo već dugi niz godina potiče uključivanje žena u različite službe u Crkvi koje ne mora neophodno obnašati svećenik“, rekla je glavna tajnica Biskupske konferencije za novine Slovenske Novice. Žene mogu pridonijeti svojom stručnošću i iskustvom. „Mislim da su ovim imenovanjem biskupi poslušali Papu i proveli u djelo ono što on preporučuje“, rekla je s. Marija Šimenc.

Žene na službi glavnih tajnika biskupskih konferencija novija su praksa potaknuta izmjenama dosadašnjih statuta biskupskih konferencija koje su na tu službu ranije predviđale svećenike ili biskupe. U Europi je, primjerice, glavna tajnica Njemačke biskupske konferencije od 2021. teologinja Beate Gilles, a generalno tajništvo Nordijske biskupske konferencije još od 2009. godine vodi sestra Anna Mirijam Kaschner.