Prvi put u povijesti svetkovina Gospe Fatimske proslavljena je u njezinu svetištu u Portugalu bez nazočnih vjernika. Proslava je započela u predvečerje svetkovine, 12. svibnja. Rektor svetišta o. Carlos Manuel Pedrosa Cabecinhas pozvao je stanovnike da na svojim prozorima upale svijeće i na taj način sudjeluju u tradicionalnoj procesiji kroz mjesto. U samoj je procesiji tek nekoliko osoba nosilo kip Gospe Fatimske te svjetleći križ. Iako vjernici nisu mogli hodočastiti nogama, mogli su hodočastiti srcima, rekao je Rektor.

Istoga je dana u Kapeli ukazanja kardinal António Marto predmolio krunicu. „Da, svetište je prazno, ali nije napušteno. Fizički smo odijeljeni, ali smo duhovno ujedinjeni kao Crkva s Marijom, prisno, srca puna vjere i pouzdanja“, rekao je tom prigodom. Nakana je krunice bila za prestanak pandemije. „Danas odgovaramo krunicom, molitvom za teška vremena”, kazao je Marto. „Razmatrajući žalosna otajstva, ujedinjujemo cijelo trpeće čovječanstvo. Povjeravamo našu bol Marijinom majčinskom srcu“, dodao je. Podsjetio je na riječi koje Blažena Djevica Marija prije 103 godine rekla djeci pastirima, Luciji, Franji i Jacinti: „Svaki dan molite krunicu da dođe svijetu mir i prestane rat.“ Franjo i Jacinta su još kao djeca umrli od španjolske gripe. Papa Franjo ih je kanonizirao 13. svibnja 2017.

13. svibnja kardinal Marto je predslavio euharistiju te je u homiliji istaknuo kako je pandemija „poziv na duboko obraćenje“. „Još nedavno smo živjeli s ogromnim pouzdanjem u snagu tehnike i znanosti, u snagu ekonomije i financija, misleći da smo imuni na svaku epidemiju, ili, da će, ako se pojavi, rješenje biti brzo pronađeno.“ No, kardinal je ustvrdio kako je ova situacija otkrila ranjivost i krhkost čovječanstva. Stoga ju je shvatio kao poziv na razmišljanje o tomu što je bitno u životu.

U Portugalu bi se mise u nazočnosti vjernika trebale ponovno slaviti od 30. svibnja, objavila je CNA.