Prvostolnica Uznesenja Blažene Djevice Marije u američkom San Franciscu proslavlja svoju 50. obljetnicu ove godine, premda je tamošnja župa utemeljena još u 19. stoljeću te je katedrala nekoliko puta podizana.

Njezinu je, kako prenosi Aleteia, povijest detaljno opisao Nikolaus Hohmann s Instituta Benedikt XVI. Prvi je put otvorena na Badnjak 1854., kao katedrala Bezgrješnog začeća BDM. U to je vrijeme to bila prva crkva koja je imala takav naziv, s obzirom da je nauk o Bezgrješnom začeću službeno objelodanjen samo tri tjedna prije, u papinskoj buli Ineffabilis Deus.

Prva katedrala postala je ne samo mjesto bogoslužja, nego i obrazovanja i kulturnoga obogaćivanja.

No, kako je s kalifornijskom zlatnom groznicom broj katolika rastao, tako je nastala potreba za većom bogomoljom. Novo sakralno zdanje Gospina Uznesenja dovršeno je i otvoreno 1891. godine.

Ova druga katedralna crkva služila je zajednici više od 50 godina, sve dok je požar nije progutao 1962. Iako je veći dio građevine preživio, šteta je bila toliko velika da je biskupija odlučila podići novu. U međuvremenu su se povele rasprave glede arhitektonskog stila gradnje.

To je rezultiralo uvažavanjem prijedloga koje je dao Drugi vatikanski koncil. Između ostaloga, tu je bio i poziv da se dizajn crkve unese „plemenita jednostavnost“. Na poticaj Koncila, arhitekti katedrale uslišili su poziv pape Pavla VI.

Hohmann na web stranici Instituta Benedikt XVI. objašnjava: „Drugi predsjednik Vatikanskog koncila, papa Pavao VI., opisao je svoje viđenje nove katedrale: ‘U veličanstvenosti zdanja, simbol je duhovnog hrama koji je izgrađen u dušama i blista u slavi Božanske milost… katedralu, nadalje, treba smatrati izričitom slikom Kristove vidljive Crkve, koja moli, pjeva i vrši bogoštovlje na zemlji.“

Kamen temeljac nove katedralne crkve blagoslovljen je u prosincu 1967., a službeno je otvorena 1970. Cjelokupna je izgradnja tada koštala 9 milijuna dolara, što bi prema današnjim standardima iznosilo više od 61 milijun USD.

Nazvana katedralom Uznesenja BDM, novo je crkveno zdanje ubrzo postalo znameniti orijentir San Francisca. Prepoznatljivo je po mnogim pokrajnjim oltarima, na kojima se nalazi šest velikih Gospinih svetišta. U njima je Marija predstavljena kao prva Kristova učenica.