U Istanbulu bi u roku dvije godine trebala niknuti prva nova crkva od 1923. i osnivanja Republike Turske.

Radovi na prvoj kršćanskoj crkvi u modernoj Turskoj krenut će krajem veljače u Yesilkoyu, dijelu Istanbula blizu međunarodnog aerodroma Ataturk, javlja Asia News, a vijest je potvrdio i pro-vladin Daily Sabah.

Novi bogoslužni prostor pripadat će Sirijskoj ortodoksnoj Crkvi Antiohije čiji se predstavnik, patrijarhijski vikar za Istanbul i Ankaru, Yusuf Çetin, u utorak susreo s Bulentom Kerimogluom, načelnikom Bakirkoya, jedne od gradskih općina na europskoj strani Istanbula.

Tijekom sastanka patrijarhijskom vikaru formalno je uručena građevinska dozvola za crkvu koja bi trebala barem djelomično zadovoljiti potrebe 17 tisuća Asiraca pripadnika Sirijske ortodoksne Crkve Antiohije koji žive u najvećem turskom gradu.

Yusuf Çetin izjavio je kako već deset godina traju napori za izgradnju bogoslužnog prostora koji će biti “prva povijesna turska crkva”.

“Kao najveća kršćanska zajednica u gradu, nakon armenske, bili smo u nasušnoj potrebi za crkvom”, dodao je Çetin.

Prema informacijama kapacitet nove vjerske građevine trebao bi iznositi oko 700 mjesta, a u planu su i parkiralište te kafić.

Većina od 25 tisuća Asiraca, koliko ih prema procjenama danas živi u Turskoj, pripada Sirijskoj ortodoksnoj Crkvi Antiohije. Zanimljivo je spomenuti kako je Sveti sinod Sirijske ortodoksne Crkve 1782. za patrijarha izabrao Ignacija Mihaela III. On je odmah pri proglašenju naglasio da je katolik, te da stupa u puno jedinstvo s Rimom. Priključio mu se i dio patrijarha te je tako osnovana Sirijska katolička Crkva.

Također, spomenimo i kako je pripadnika ovog naroda u Turskoj nekada bilo puno više. No, u prvoj polovici 20. stoljeća, u vrijeme kada je izvršen i poznatiji genocid nad Armencima, Turci su ubili između 150 i 300 tisuća Asiraca. Taj je događaj poznat kao genocid nad Asircima.

Tino Krvavica | Bitno.net