Kao i prethodnih godina, organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini. Geslo ovogodišnjeg susreta bilo je Ustani. Postavljam te za svjedoka onoga što si vidio (Dj 26,16).

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije započelo je u petak 28. svibnja misom uočnicom te emisijom i prigodnim klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u večernjim satima u izravnom prijenosu u organizaciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN), to jest Katoličkog tjednika.

U subotu 29. svibnja, skromnije nego prethodnih godina, bez organiziranih dolazaka mladih, od ranih jutarnjih sati pristizali su hodočasnici u osobnom aranžmanu koji su se, prema višegodišnjoj tradiciji, najprije okupili pored vanjskog oltara iza župne crkve gdje je bila prigoda za slavlje sakramenta ispovijedi.

U odnosu na ranije godine, program proslave jubilarnog Dana mladih započeo je nešto ranije, molitvom pred slikom Gospe Kondžilske, koju je kod vanjske kapelice predmolio mons. Vukšić. Potom je krenula procesija na brdo Kondžilo, udaljeno nekoliko kilometara. Cijelim putem pjevane su marijanske pjesme i moljena krunica.

Povijesne crtice

Dolaskom na uzvišenje na kojem se nalazi nova kapelica i moderni vanjski oltar, započelo je slavlje euharistije. Uz vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora suslavili su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, župnik u Komušini i čuvar Gospina svetišta preč. Boris Salapić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ vlč. Šimo Maršić te još desetak svećenika.

Okupljenima se na početku obratio i poželio im dobrodošlicu čuvar svetišta preč. Salapić koji je pozdravio nadbiskupe, svećenike, redovnike i redovnice, djelatnike NCM-a, ostale vjernike te sve koji su misu pratili na portalu Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Nedjelja.ba, Radija Posavine te Radija Marije BiH. Potom je progovorio o povijesti susreta mladih u Komušini koji je započeo 16. svibnja 1971. kao priprema za Međunarodni marijanski kongres koji se iste godine održao u Mariji Bistrici. Spomenuo se i župnika koji su sljedećih godina i desetljeća organizirali susrete mladih: preč. Zvonimira Petrovića, dr. Pere Pranjića, vlč. Žarka Vujice te mons. Ante Meštrovića. Spomenuo je i nadbiskupa Marka Jozinovića koji je odlučio da se u Komušini slavi svake godine u svibnju slavi Dan mladih. Progovorio je i o ratnim te izbjegličkim godinama, molitvi mladih na grobovima branitelja Komušine 1996. u Novom Šeheru te povratku slavlja na Kondžilo.

Kako naći trajnu sreću?

Mons. Vukšić je na početku mise pozdravio nazočne i napomenuo da se ona prikazuje u čast Marije Majke Nade. „Ljudima ovoga svijeta često mnogo nedostaje, ali najljepša vrednota koja može postojati je nada“, rekao je nadbiskup koadjutor. Napomenuo je da se nada „istiskuje“ iz ljudskih života te planski ili spletom različitih događaja nada često umire u srcima. Potom je zamolio Mariju da svima koji posrću u napasti da izgube nadu izmoli milost kako bi uvijek mogli uspravno ići za Isusom.

Na početku homilije nadbiskup Vukšić istaknuo je da se u Komušini, starom zavjetnom mjestu, vjernici više stoljeća rado okupljaju i iskazuju svoje štovanje Majci Božjoj. „Kroz to vrijeme ovo je hodočasničko mjesto vidjelo na stotine tisuća pobožnih vjernika i, zajedno s njima, brojne njihove duhovnike svećenike, biskupe, redovnike i redovnice. Čulo je ono i saslušalo sve njihove molitve, preporuke, potrebe i uzdisaje. Bilo je ono svjedok i njihovih radosti i zavjeta, ali i žalosti i strepnja. Pamti ono i njihova stradanja i progone“, rekao je. Naglasio je da to mjesto „najviše pamti vjeru hodočasnika koja ih je ovdje dovodila, njihovu veliku pobožnost i molitvu“.

Potom je posvijestio dva razloga za okupljanje na posljednju subotu u svibnju. „Prvo, na završetku smo mjeseca svibnja, koji je tradicionalno posvećen Blaženoj Djevici Mariji. (…) i drugo, ovaj naš molitveni sabor događa se u povodu 50. obljetnice Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije“, naglasio je. Izravno se obrativši mladeži napomenuo je različite molitvene nakane koje ljudi prikazuju u kondžilskom svetištu. Između tih zaziva nadbiskup Vukšić istaknuo je molitvu za završavanje pandemije koronavirusne bolesti te da lijek protiv te pošasti bude dostupan svakome.

Promišljajući o mladima zaželio im je uspješan završetak školske godine te sretno polaganje ispita. „Molimo također da svatko od vas nađe pravu sreću i trajnu ljubav svoga života bilo sklapanjem kršćanske ženidbe bilo izborom duhovnoga zvanja u svećeničkom ili redovničkom zvanju“, dodao je. Potaknuo je ih je da u svim životnim kušnjama budu nadahnuti primjerom Blažene Djevice Marije, koja je Riječ Božju slušala i ono što se događalo s Isusom pohranjivala i prebirala u svom srcu.

Osvrnuo se i na misna čitanjima u kojima je Gospa svojim pronicljivim okom zapazila da se mladi par zaručnika našao u nevolji jer im je ponestalo vina za vrijeme svečanosti svadbe te je Isus, na majčinu zamolbu, riješio veliku nelagodu. Nadbiskup je naglasio Gospinu rečenicu koja za svakoga vjernika ima trajnu vrijednost kao pravilo i pouka kako se ponašati prema Riječi Božjoj: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

„Isto to ponavlja Gospa danas vama. Za nas to je vrlo važna pouka i trebala bi biti jedno od osnovnih pravila života“, naglasio je mons. Vukšić te je dodao da je kršćanstvo vjera nade, radosti i optimizma. „Drugo ime mu je Radosna vijest … Jer propovijedamo Krista raspetoga, Božju snagu i Božju mudrost. Naviještamo Krista koji je uskrsnuo od mrtvih i koji je po tomu prvi od svih usnulih. U toj vjeri prihvaćamo da je čovjekov zemaljski život, pa i smrt, vrijeme hodočašća za Isusom prema životu vječnom“, rekao je naglasivši da je to „osnovni razlog naše nade, duhovna hrana našeg optimizma, lijek protiv pandemije pesimizma i pravo duhovno bogatstvo u vrijeme oskudice nade“.

Potom se osvrnuo na geslo susreta, odnosno riječi koje je Isus uputio apostolu Pavlu u času njegova obraćenja. „Budući da smo poslani biti svjedoci kršćanske nade, za ovu svetu misu izabrali smo molitvene obrasce koje Crkva upućuje Mariji kao majci svete nade. Crkva ju tako časti jer je ona, već primjerom svoga zemaljskog života, putokaz vjerničkom narodu: po tomu što je uvijek bila poslušna Riječi Božjoj“, istaknuo je nadbiskup Vukšić. Na kraju propovijedi molio je da „Majka Isusova, kao znak pouzdane nade i utjehe svijetli putujućem Božjem narodu i svakom pojedincu u njemu“.

Na kraju mise preč. Salapić zahvalio je nazočnima, a u ime organizatora obratio se djelatnik NCM-a i koordinator Dana mladih Josip Milanović te je napravio kratku retrospektivu onoga što je institucija u kojoj djeluje učinila u vezi sa susretima takve vrste. Posebno je zahvalio MCVN-u čiji su djelatnici za sve one koji nisu mogli nazočiti dva dana izravno prenosili mise i prigodni program.

Liturgijsko pjevanje predvodio je bend Novo Nebo iz Zenice.

Nakon mise vjernici su se ponovno u procesiji vratili prema župnoj crkvi gdje je upriličena okrepa i druženje u skladu s mjerama borbe protiv pandemije.

Nažalost, kao i prethodna, 49. proslava Dana mladih i jubilarna je bila u skladu s protuepidemijskim mjerama koje su na snazi – skromna, tiha bez mnoštva mladih koji su u normalnim uvjetima u tisućama dolazili u Komušinu te su na svoj dan, osim duhovno-vjerskog dijela imali brojne sadržaje, sportska natjecanja, ples, druženja te stekli nova poznanstva, objavila je Nedjelja.