Iranske vlasti su tijekom prošlog tjedna uhitile više od 100 kršćana. Uhićenja, koja su uslijedila prije Božića, dio su vladinog pokreta protiv onih koji su napustili islam i preobratili se na kršćanstvo. Prema izvještaju, koji donosi Telegraph, mnogi od 114 kršćana su bili preobraćenici i sada su optuženi za prozelitizam.

Naime, prema islamskim zakonima obraćenje na kršćanstvo se smatra ilegalnim te uhićenima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Mnogi svjetski pokreti koji pomažu progonjenim kršćanima upozorili su na porast mjera protiv kršćana u Iranu nakon što je SAD uveo sankcije.

Snažne oštre sankcije američkog predsjednika Donalda Trumpa su pogoršale stav Islamske Republike prema Americi. „Mnoga izvješća tvrde da su sankcije pridonijele vladinom okretanju ‘teškom islamu’ koji kršćanstvo doživljava kao prijetnju njihovoj moći“, tvrdi Jeff King, predsjednik Međunarodnog kršćanskog koncerna.

Krajem rujna ove godine dvojica muškaraca, Saheb Fadaie i Fateneh Bakhteri, osuđeni su na 18 i 12 mjeseci zatvora zbog „širenja proturežimske propagande“, odnosno propovijedanja o uskrsnuću Isusa Krista.

Više od stotinu uhićenih kršćana je odvedeno na saslušanja, a potom im je rečeno kako u sljedećim tjednima mogu očekivati telefonski poziv od nadležnog ministarstva. Unatoč represivnim mjerama broj kršćana u Iranu nastavlja rasti.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net