progon krscana

Gotovo u svim u kojima djeluje spomenuta organizacija, broj različitih oblika progona u stalnom je porastu, a nikada u povijesti toliko kršćana nije moralo napustiti svoje domove. Prema izvješću UN-a gotovo 60 milijuna ljudi postali su izbjeglice, a većinu izbjeglica čine upravo kršćani iz Sirije, Iraka i Nigerije.

Open Doors upozorava kako je u 2015. godini više od 7000 kršćana ubijeno zbog svoje vjere, ne uključujući Sjevernu Koreju, Siriju i Irak za koje ne postoje pouzdani podaci.

Gotovo 2400 crkvi je uništeno ili oštećeno, a u nekim državama progoni kršćana u snažnom su porastu. Riječ je o Eritreji, Pakistanu, Tadžikistanu, Afganistanu, Azerbajdžanu i Kuvajtu.

Na prvom mjestu i dalje je Sjeverna Koreja – država u kojoj kršćani trpe najžešće progone, a više od 70 tisuća (ako ne i više) nalazi ih se u zatvorima i radnim logorima. Bilo kakva vjerska aktivnost je zabranjena, a neposluh se kažnjava zatvaranjem, mučenjem ili pogubljenjem. Nakon Sjeverne Koreje slijedi Irak čija kršćanska zajednica posljednje tri godine prolazi strahovite kušnje, no posljednji prizori iz Karakoša ulijevaju nadu i svjedoče o izvanrednoj snazi vjere iračkih kršćana.

Jačanje islamističkog terorizma uzrokovao je progone kršćana u Eritreji ili, kako je nazivaju, “Afričkoj Sjevernoj Koreji” koja se na popisu Open Doorsa nalazi na trećem mjestu. Nakon Eritreje slijede Afganistan, Sirija, Pakistan, Somalija Sudan i Iran.

Prvi put među 20 najopasnijih država za kršćansku zajednicu našla se i Indija u kojoj hinduistički fundamentalizam dovodi do sve češćih napada na kršćane.

Izvješće Open Doorsa navodi i glavne razloge porasta progona kršćana.

Na prvom mjestu je jačanje islamskog ekstremizma koji se prelijeva izvan granica država u kojima je u porastu. Boko Haram tako je sve jači u Kamerunu i Čadu, dok manje ekstremističke skupine u nekim afričkim državama sve češće povezuju s tzv. Islamskom državom. U Aziji su kršćani vrlo često kolateralne žrtve suprotstavljanju islamističkom ekstremizmu, budući da neke azijske države, kako bi se obračunale s islamistima, uvode diskriminatorne zakone koji pogađaju i kršćansku zajednicu. U Siriji, Iraku i Libiji vladavina prava i dalje je samo san, što fundamentalistima omogućava krvave i brutalne progone kršćanske manjine.

cristiani-perseguitati

Cjelovito izvješće možete pronaći NA LINKU.

Američka organizaciju Open Doors osnovana je 1955. godine, kada je mladi Nizozemac brat Andrej osjetio kako ga Bog šalje pomoći progonjenim kršćanima u Istočnoj Europi. Prigodom posjeta Poljskoj ostao je zadivljen živom podzemnom Crkvom koja je imala samo jedan primjerak Biblije. Dvije godine kasnije krenuo je u Poljsku moleći da Bog oči carinika i policije oslijepi kako bi u svojoj WV Bubi preko granice mogao prenijeti stotine Biblija kršćanima Istočne Europe. I Bog je uslišio njegovu molitvu!

Ova neprofitna organizacija širenjem Božje riječi, biblijskim studijem, distribucijom kršćanske literature, školovanjem, osposobljavanjem za posao, izgradnjom crkava i domova, te socijalno-ekonomskim mjerama nastoji pomoći progonjenim kršćanima u više od 60 država svijeta.

Molimo za sve kršćane koji trpe progone!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net