Prema zadnjem izvješću organizacije „Open doors” koje je ovoga tjedna predstavljeno u Europskom parlamentu u Strasbourgu, kršćanstvo je i dalje najprogonjenija vjera na svijetu. Neprestani pritisci, ubojstva, uhićenja i razaranje crkava su samo neki od primjera progona 245 milijuna kršćana. Među top pet zemalja u kojima se odvija najteži progon kršćana su Sjeverna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija i Pakistan.

Podatci pokazuju da jedan od devet kršćana u svijetu danas doživljava progon zbog svoje vjere, dok je stanje u Africi još dramatičnije gdje čak jedan od šest kršćana doživljava određenu vrstu nasilja, čime se najviše ističe Nigerija gdje je ubijena većina kršćana u 2018. godini.

U kolijevci kršćanstva situacija nije ništa bolja, Sirija se nalazi na jedanaestom, a Irak na trinaestom mjestu Open Doors liste za 2019. godinu. Upravo o stanju u Siriji raspravljalo se i na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica Marijana Petir koja je upozorila da se progon kršćana u Siriji ponovno pogoršava podsjetivši kako je na prošlogodišnjoj World Watch Listi Sirija bila na petnaestom mjestu.

„Ne možemo se nadati da će sljedeća godina biti bolja od prošle. Iako se Daesh počeo povlačiti iz Sirije, antikršćanski mentalitet je ostao na prostoru koji je kolijevka kršćanstva i na kojemu se kršćanstvo održalo stoljećima. Mi imamo odgovornost prema Siriji i sirijskim kršćanima. Kršćani u Siriji kažu da osjećaju da nemaju nikakva prava i traže da mi budemo njihov glas“, kazala je zastupnica Petir.

Ona je također još jednom iskazala žaljenje što Europska komisija i Visoka predstavnica Mogherini ne prepoznaju ovo pitanje kao prioritet. Stoga je pozvala nacionalne Vlade da kroz Vijeće i svoju vanjsku politiku pruže progonjenim kršćanima konkretnu pomoć i traže od Komisije da zaštiti kršćane kojima prijeti nestanak na mjestu gdje je kršćanstvo nastalo.

Kada je riječ o zauzimanju za prestanak progona kršćana, valja napomenuti da je zastupnica Petir prošloga tjedna učinila dodatne napore kada je u pitanju zaštita kršćana u Pakistanu, zemlji koja je na visokom petom mjestu na Open Doors ljestvici. Petir je s kolegama uputila  zastupničko pitanje Europskoj komisiji u kojem se traži rješenje za nepovoljan položaj pakistanskih kršćana kojima su uskraćena osnovna ljudska prava kao izbjeglicama na Tajlandu. Petir je poslala i prosvjedno pismo pakistanskom premijeru Imranu Khanu u kojem traži pojašnjenje za onemogućavanje putovanja na Svjetski dan mladih u Panamu grupi mladih pakistanskih katolika koji su, unatoč posjedovanju svih relevantnih dokumenata, zadržani od strane imigracijskih službi i nije im dopušteno ukrcati se na let.

Zastupnica Petir upozorava da je situacija u Pakistanu uistinu dramatična.

“Pakistanski kršćani žive u strahu za vlastiti život, s diskriminacijom su suočeni na svakom koraku, kršćani u Pakistanu mogu raditi samo niskokvalificirane poslove, djeci su zakinuta za obrazovanje. Kršćani iz Pakistana bježe na Tajland koji nije potpisnik Konvencije o izbjeglicama, gdje su opet suočeni sa životom u nehumanim uvjetima, no radije biraju takav život, negoli onaj u Pakistanu”, ističe Petir koja je, podsjetimo, prije mjesec dana primila i nagradu pakistanske Kršćanske demokratske strane za svoj predan rad usmjeren ka zaštiti pakistanskih kršćana.

Bitno.net