Zakon o zabrani vjerskog preobraćenja koristi se pogrešno kako bi se neutemeljeno pritvorilo i zlostavljalo kršćane, piše portal Nedjelja.

Najmanje 30 indijskih kršćana uhićeno je u svibnju u državi Uttar Pradesh, od kojih je 20 uhićeno samo u zadnjem tjednu svibnja. Vlasti pravdaju uhićenja pišući optužbe za prisilna vjerska preobraćenja. U mnogim od ovih slučajeva kršćani su bili žrtve različitih vrsta progona.

Teški incident dogodio se 31. svibnja kada je skupina radikala upala u dom lokalnog župnika koji se molio sa svojom obitelji. Napadači su ga pretukli, a potom predali policiji koja ga je uhitila i zatvorila, potpuno ignorirajući napad na njega. U prvom policijskom izvješću župnik je optužen za zlonamjerna djela protiv druge vjere.

Zakon o zabrani vjerskog obraćenja usvojen je u 11 indijskih država, a često se rabi kao oružje protiv kršćana dopuštajući vlastima da ih pritvore bez provođenja zakonskih postupaka.

“Došli smo do kritične točke u kojoj je prakticiranje vjere po našem izboru izjednačeno sa zločinom i kažnjeno u skladu s tim, Moramo biti budni i spremni suočiti se s izazovima jer je gotovo svaki svećenik na meti države. Ovo su vremena iskušenja”, rekao je lokalni kršćanski vođa u razgovoru s djelatnicima organizacije International christian concern (Međunarodna briga za kršćane).

U drugom incidentu skupina od sedam do deset mladih radikala prekinula je nedjeljnu službu 29. svibnja. Očevidac je izvijestio kako su radikali upali u crkvenu dvoranu gdje se molilo 40 kršćana. Snimali su video zapise i tlačili vjernike. Gurnuli su predvoditelja službe i oduzeli mu Bibliju. Policija je i ovoga puta stala na stranu napadača, te uhitila župnika i podnijela prijavu protiv njega.

“Plašimo se čak i molitvi u malim skupinama jer nam se i to može podmetnuti kao prisilno vjersko obraćenje. Naši životi su u opasnosti jer bi nas kršćanski identitet mogao staviti iza rešetaka. Ne vidimo izlaz. Porast progona kršćana u Indiji vrlo je uznemirujuć i mnogi su zabrinuti za budućnost kršćana u zemlji”, rekao je svećenik kućne crkve za ICC.

“Indijski zakon o zabrani konverzije nije sredstvo za zaštitu vjerskih sloboda već vladin mehanizam za ugnjetavanje i kažnjavanje vjerskih manjina. Naša indijska braća i sestre se suočavaju s izraženijim progonima od usvajanja ovog zakona u 11 država. Indija tvrdi kako je najveća svjetska demokracija, ali besramno krši ljudska prava. Molimo za kontinuiranu otpornost Indijske Crkve i da nepravdi dođe kraj”, rekao je predsjednik organizacije ICC Jeff King.